Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är kalhyggesbruk en förbjuden skogsmetod

/
  • Platsen där Mikael Sillerström står skulle egentligen ha varit ett kalhygge om de moderna skogsbruksmetoderna tillämpats.
  • Det är fina bitar som Erik Kullgren plockat ur sin skog vid den stora naturkulturella avverkningen.

En delegation från Världsnaturfonden har visat intresse för ett studiebesök på en nyligen slutförd 80 hektar stor skogsavverkning vid Lebacksflon, nära Ulvsjö, norr om Bräcke.

Annons

Där har just utförts Sveriges största så kallade naturkulturhuggning, en egentligen urgammal, ehuru bortglömd, avverkningsmetod som i det moderna skogsbruket tills vidare är reserverad för entusiaster.

Den konventionella skogsvetenskapen står på publikplats och likt fågelholkar betraktar hurusom fabrikören Erik Kullgren, 42, Ljungskile, Uddevalla, vänder upp och ner på begreppen kring hur modern skogsavverkning skall gå till.

Efter ritningar av skogsingenjören Martin Jentzen, Uddevalla, avslutade en avverkningsgrupp från SCA under ledning av Jonas Wahlberg, Håsjö, för någon vecka sedan arbetet med att i stället för att kalhugga Kullgrens skog kryssa med maskinerna inne i skogen och plocka ut datorutvalda träd.

Kvar står nu en vackert gles skog med något smalare stammar som i sitt nya utrymme skall växa snabbare, fröa av sig och på så sätt föryngra sig själv.

Tanken är att den här ytan i framtiden i ett kontinuitetsskogsbruk skall brukas på det här sättet.

– Skriv inte att det här är en metod som SCA rekommenderar, vi har bara utfört avverkningsuppdraget, säger SCA:s virkesköpare i Bräcke, Mikael Sillerström förfärad.

Avverkningen har givetvis givit en mycket stor andel sågtimmer med ett högt netto.

– Avverkningen har givit 8 500 kubikmeter och vi menar att Kullgren förlorat minst en hundring per kubikmeter med den här metoden, säger Sillerström.

Skälet till att Världsnaturfonden är intresserade av avverkningen i Ulvsjö är att den i stora stycken följer fondens uppfattning om hur ett levande skogsbruk egentligen skall bedrivas.

Mer läsning

Annons