Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Granbarkborren har gjort prima timmer till flisvirke för värmeverken

/
  • Maskinföraren Robban Högbom, Stöde, och Norrskogs skogsinspektor Bertil Nordlund, Ljungaverk, avverkar granbarkborredrabbat virke för fulla muggar söder om Ljungaverk.
  • – Nu har det skapas flera förutsättningar för granbarkborren att explodera i antal och jag bävar för vad som kan hända om våren blir tidig och varm, säger Norrskogs skogsinspektor i Torp-Stöde, Bertil Nordlund.
  • Så här ser en granbarkborreangripen granstam ut. Den lilla skalbaggen borrar sig in genom barken och gräver gångar under barken. När trädet är försvagat faller barken av och trädet dör.
  • Stora travar av barklösa stockar ligger vid vägkanterna i Medelpad färdiga att transporteras till bland annat Östersund för att bli fjärrvärmeflis.

• Snustorrt, fnöskigt virke som bara för ett år sedan skulle ha varit grantimmer av högsta kvalitet travas just nu i stora högar vid vägkanterna i västra Medelpad för att köras till Östersund och Sundsvall för att huggas till fjärrvärmeflis.

• Fullastade timmerbilsekipage som i normala fall väger 60 ton har i några fall vägt endast drygt 40 ton.

• Den fruktade granbarkborren har på ett högeffektivt sätt redan konsumerat stora arealer skog i Medelpad.

• Nu är den tydligen på intåg i vårt län.

Annons

om SCA:s kamp mot den åttatandade granbarkborrens härjningar i östligaste länsdelen och det uppenbara hotet att insekten hotar hela länets skogsnäring har väckt reaktioner.

Nu rapporterar även Norrskog att man skjuter upp den reguljära skogsavverkningen i år och med sammanlagt 16 maskingrupper koncentrerar sig på att med full kraft avlägsna den barkborredrabbade skogen.

Alla tillgängliga skogsentreprenörer har hur mycket jobb som helst och konkurrerande aktörer lånar ut avverkningsresurser till varandra.

I nuläget är det dock inte aktuellt att hyra in avverkningsgrupper från andra delar av Sverige.Kapitalförstöringen är dramatisk och Skogsstyrelsen distribuerade på torsdagen kontaktuppgifter för media till södra Norrlands ledande skogsaktörer.

I västra Medelpad handlar det både om att värna om den lokala skogen, främst i området Fränsta-Ånge, men även om att försöka hindra spridningen in i Jämtland, i första hand till Bräcke och Bergs kommuner.

Det krismöte som Skogsstyrelsen inbjöd till i Bräcke på onsdagskvällen infann sig ett hundratal oroliga skogsägare och där fanns företrädare för samtliga skogsaktörer, bland andra SCA, Norrskog och Primaskog.

Publiken informerades om skadeläget och barkborrens biologi och budskapet till skogsägarna var att ge sig ut i sina skogar och undersöka läget.

Granbarkborren har blivit ett stort gemensamt problem för södra Norrlands skogsbruk.

Mer läsning

Annons