Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullmäktigemöte i frid men med väntande orosmoln över Bräcke

Bräcke kommunfullmäktige bjöd på onsdagen på ett av såväl frid som endräkt präglat möte i Gällö Folkets hus.

Annons

Kommunalrådet Sven-Åke Draxten, s, avrundade kommunens årsredovisning från 2008 med att uttrycka sin tillfredsställelse över att ekonomin är i balans.

Draxten beklagade dock att kommunen under året tappade 100 innevånare och påpekade vikten av att till varje pris se till att bromsa den negativa befolkningsutvecklingen.

Talarstolen övertogs av oppositionsrådet Yngve Hamberg, c, som medgav att han begärt ordet mest bara för att även han skulle få höras i Bräckes närradio:

– Trots våra goda siffror, som ger oss ett bättre utgångsläge än de flesta av våra grannkommuner, har vi all anledning att känna oro för 2009.

I ett inledande informationsanförande berättade kommunens näringslivschef Bengt Eriksson att innevånarantalet till viss del hjälps upp av invandrarna:

– I dagsläget är sju procent av Bräcke kommuns innevånare födda i ett annat land.

Under åren 2003-2008 har 151 invandrare kommit till kommunen och av vilka 120 bor kvar.

LT har tidigare rapporterat om att kommunen likviderar sitt fastighetsbolag, Bräcke Teknik AB.

En likvidator gör vad han kan för att sälja en rad fastigheter som kommunen inte vill behålla och bolaget redovisar ett underskott på 15,8 miljoner kronor för 2008, ett belopp som lånevägen måste finansieras av kommunen.

Underskottet beror till stor del på nedskrivningar av värdet hos Hemgården i Kälarne och gamla Gellinergården i Gällö.

Det industrihus som Bräcke kommun byggt på Bräcke industriområde för Jemthydraulik/Engcons räkning blev tre miljoner billigare att bygga än beräknat.

Beräkningsmissen gynnar det planerade bygget av en ny trafikkarusell med järnvägsviadukt mellan E 14 och Bräcke industriområde, ett projekt dit pengarna flyttas.

Besöksavgiften för hemsjukvård och dagrehabilitering höjs från 60 till 100 kronor per besök från och med halvårsskiftet.

Sven-Åke Draxten blir kommunens ledamot i styrelsen för Vattenbrukscentrum Norr AB i Kälarne.

Hans ersättare blir kommundirektör Bengt Flykt.

Mer läsning

Annons