Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotbollsturnering i Gällö för länets ensamkommande flyktingungdomar

/
  • Martin Haminzeik, Skellefteå, hälsade på sina flyktingvänner i Gällö och passade tillfället att shoppa lite godis av Simon Jisak, Bräcke, och Kim Nilsson, praktiserande socionomstuderande på Mittuniversitetet i Östersund.
  • Stolt så det förslog över att vara nybliven svensk var den unge mannen som fotbollsturnerade i Gällö.
  • Delar av hemmalaget Unizon i Gällö både spelade och agerade hejaklack under onsdagens turnering.
  • Jan-Erik Melldahl och Karin Apelqvist på Unizon i Gällö ingick i gänget som arrangerade onsdagens fotbollosturnering för ensamkommande invandrarungdomar i länet.

Idrotten sägs såväl förädla som förena. I den andan arrangerades igår en fotbollsturnering för flyktingungdomar i Gällö.

Annons

Som idrotten sägs såväl förädla som förena arrangerade på onsdagen trion Karin Apelqvist, Jan-Erik Melldahl och Håkan Edler på förläggningen för ensamkommande flyktingungdomar i Gällö en fotbollsturnering för just ensamkommande flyktingungdomar.

Inbjudna var de boende i länets samtliga förläggningar av det här slaget, det vill säga sammanlagt ett hundratal.

Drygt hälften hörsammade inbjudan och fick sig på köpet en rejäl fotbollsgenomkörare under brinnande sportlov.

Ungdomarna är främst killar i åldrarna 15-18 år och fotboll är vid sidan av musik givetvis en stor sak på förläggningarna, både fysiskt och på tv.

I Gällö förfogar flyktingverksamheten över Gällös sporthall två kvällar i veckan och trevare pågår att rekrytera några av grabbarna till fotbollslagen i Bräcke och Sundsjö.

Gällös hemmalag Unizon med huvudkontor i det som en gång hette Gellinergården och som i dag hyser flyktingungdomar från Afghanistan och Iran, kunde välkomna motståndet i form av Fornborgen på Frösön, Bergskristallen i Strömsund, Violen i Svenstavik, Stella i Sveg, Glimten i Duved.

Dessutom deltog ett lag ur Sundsjö IF som denna dag kunde ställa upp med ett lag innehållande ett stort antal just nu sportlovsfirande ungdomar med utländsk härkomst.

Det här var första gången som en länstäckande sportaktivitet av det här slaget arrangerades.

– Det är en hel del organisation och stökande för att få en sån här turnering till stånd, men det har varit jättekul och inspirerande, säger Karin Apelqvist.

De gästande lagen kom till Gällö i sina respektive förläggningars bussar.

Mer läsning

Annons