Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försäljning av prästgård het fråga i Bodsjöbygden

/
  • Bodsjö prästgård är utannonserad till salu. Foto: Ingvar Ericsson
  • Den skogsförvaltande stiftelsen Kyrkkilen är intresserad av att lägga ett bud på prästgården, förklarar, Bertil Lundström som är ordförande  i stiftelsen.

Revsunds pastorat har utannonserat gamla prästgården i Bodsjö, belägen intill Bodsjö kyrka, söder om Gällö. Prisidé: 350 000 kronor.

Annons

Utannonseringen har vållat stor uppståndelse i Bodsjöbygden.

Där menar man att en försäljning av huset till någon utomstående vore att peta i bygdens hjärta och dessutom avhända trakten dess enda fungerande större samlingslokal för året runt-bruk.

Beslutet om försäljning är taget i demokratisk ordning i Revsunds kyrkonämnd och annons om prästgården ligger nu ute i flera annonsfora.

Beslutet togs för två år sedan då det beslöts att pastoratet skall göra sig av med alla fastigheter som de inte behöver.

– Vi behöver inte Bodsjö prästgård till vår verksamhet, fastslår nämndens ordförande Ingrid Kjelsson, (C).

– Huset byggdes som präst- bostad och det har inte bott en präst där sedan början av 60-talet.

– För övrigt menar jag att Bodsjöborna skulle kunna investera i en värmeanläggning i föreningshuset i Flatnor så att detta skulle gå att använda även vintertid.

Pastoratet inlämnade för en tid sedan en ansökan till stiftet om medel att fräscha upp prästgården inför en eventuell försäljning.

Ansökan avslogs mot bakgrund av att stiftet inte lägger pengar på prästgårdar eftersom prästgårdar numera är hus som inte behövs.

Nu på söndag eftermiddag arrangeras ett allmänt rådslagsmöte i prästgården där bygden skall få vädra sina åsikter kring försäljningen.

Där gäller saken främst huruvida den lokala, närmare 563 hektar stora skogsförvaltande stiftelsen Kyrkkilen, ägd av Bodsjö kyrkoförsamling, skall lägga ett bud på huset och på så sätt rädda huset kvar i Bodsjös egen ägo.

– Vi håller mötet på söndag för att vägleda stiftelsen hur de ska agera i affären, säger Olof Jonsson, Bodsjöbyn.

– Stiftelsen bör få klart för sig vilken uppfattning vi Bodsjöbor har.

Om prästgården får en ny privat ägare menar Jonsson att det bland annat är omöjligt att genomföra ytterligare Boddaspel.

Detta då prästgården används bland annat vid matproduktionen för spelets besökare.

Mot bakgrund av behovet av utrymme vid större begravningar, främst vintertid när församlingsgården inte räcker till menar man att prästgården bör vara kvar som en kyrkans lokal.

Bodsjö kyrkoråds ordförande, tillika ordföranden i stiftelsen Kyrkkilen, Bertil Lundström, Flatnor, visar Kyrkkilens intresse att köpa och menar att prästgården är en bygdens tillhörighet.

– Dessutom innebär byggnadens byggnadsskydd att prästgårdens ägare – oavsett vem det är – inte får vidta vilka åtgärder som helst med den.

Mer läsning

Annons