Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjädern blev till en hel fågel

Det förhöjda värdet av koliforma bakterier i det kommunala vattenledningssystemet i Hunge har fött en av de mera häftiga bygdeskrönorna i Bräcke kommun på senare tid.

Annons

Bakterierna sägs ha tillkommit sedan en fågel tagit sig in i det kommunala vattenpumphuset i Hunge, väster om Bräcke, där den byggt sitt bo.

Med tanke på att boet inne i det låsta huset enligt uppgift är tämligen stort skulle fågeln – av obestämd art – ha bott länge i huset och släppt sitt bajs så att det hamnat i bygdens dricksvatten.

Detta skulle vara anledningen till att det under senare tid härjat magsjuka i byn.

Budskapet var drypsäkert och väl underbyggt och det var bara för LT att på måndagen åka till platsen för att rapportera om det lika osannolika som fantastiska fenomenet.

På plats i Hunge möttes vi av tämligen stor upphetsning över det iråkade läget.

Förra veckan besöktes den elva barn och två personal stora förskolan i Hunge av Gunnel Sundqvist från kommunens hälso- och miljöskyddskontor som frågade om barnen på sistone varit dåliga i magen.

Även Gunnel Sundqvist hade nåtts av information om fågeln i pumphuset, men bara att en fågel flugit in och ingenting om att den byggt bo där.

När LT på måndagen besökte henne på kommunkontoret i Bräcke uttryckte hon upprördhet över att ingen Hungebo rapporterat till henne om fågelns bobygge i huset.

På dagiset bekräftades att barnen varit dåliga, men att man trott att det handlat om vanlig vinterkräksjuka som kommit och gått.

Jimmy Karlsson, Hunge, äger förskolefastigheten och ett antal hyreshus i Hunge:

– Min familj blev dåliga i magen i mitten av januari och jag blev förbannad när jag fick höra att kommunen varit här och uppmanat personalen att koka vattnet före användning.

Någon uppmaning till vattenkokning har enligt varken kommunens va- eller miljö- och hälsoskyddsavdelning inte utfärdats.

Historien kan för sakens skull kryddas med att det på måndagen började talas om en spirande salmonellaepidemi i Hunge.

Mer läsning

Annons