Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick jobb genom Solaris

/
  • Pia Pålsson är handledare på Solaris och hjälpte Françoise Habonayo att få arbete.
  • Françoise Habonayo talar fem språk: engelska, franska, swahili, kirundi och svenska och läser nu grundlärarprogrammet på Falun högskola på distans. Genom Solaris fick hon deltidsjobb på Bräcke skola som modersmålslärare.

Françoise Habonayo var arbetslös i över två år, nu läser hon till lärare och jobbar samtidigt som modersmålslärare på skolan i Bräcke.

Annons

Françoise Habonayo från Burundi kom till Bräcke år 2009. Innan dess hade hon bott sju år i Tanzania där hennes man jobbade som diplomat. Förutom lite ströjobb som resurs på skola och dagis var det svårt att få jobb.

Efter att ha läst svenska på SFI och senare även andra ämnen för att få gymnasiekompetens sökte hon lärarutbildning.

– Jag jobbade i Burundi som grundskolelärare i 10 år och vill fortsätta att jobba som lärare, säger hon.

Innan antagningsbeskedet skrev Françoise in sig på Solaris i oktober förra året. Och där fick hon hjälp att hitta arbete.

– Jag jobbar som modersmålslärare i kirundi i Bräcke, vi frågade också Ånge där det finns elever som pratar kirundi men de sa nej. Och det var väl tur det eftersom jag sen kom in på utbildningen, säger hon.

I början av januari blev hon utskriven från Solaris och går nu grundlärarprogrammet på distans på högskolan. Om fyra år är hon klar. Hon har en stor familj, nio barn, och vill stanna i Bräcke.

– Vi trivs här, min man läser statskunskap och språk och om vi hittar jobb i Bräcke så vill vi stanna, säger hon.

Mer läsning

Annons