Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fallfärdig damm utan ägare oroar i Gimån

/
  • Långränndammen.
  • Den gamla dammen byggdes för att underlätta flottningen, men fyller nu ingen funktion och håller på att falla ihop.
  • Sven Edström och Övre Gimåns fiskevårdsområde vill riva dammen och bygga en stentröskel. Men först måste det utredas vem som egentligen äger dammen.
  • Sven Edström, Övre Gimåns fiskevårdsområde, vill att den gamla långränndammen vid Gällörasten rivs. Dammen är från 20-talet och är fallfärdig.
  • Gimån.

Oron stiger inom Övre Gimåns fiskevårdsområde.
Den ålderdomliga långränndammen är fallfärdig och riskerar att rämna.
– Vad händer om någon skulle stå och fiska en bit nedströms när det händer? Det här är ett farligt projekt just nu, säger Sven Edström,Övre Gimåns fiskevårdsområde.

Annons

Enligt Sven Edströms efterforskningar byggdes dammen – som ligger vid Gimårasten söder om Stavre – på 1930-talet för att underlätta flottningen.

– Längre upp mot Gimårasten finns det stenmurar som lades ut av samma anledning. Den här dammen har bara haft en funktion, och det var att underlätta flottningen, säger han.

Åren har för länge sedan tagit ut sin rätt och dammen liknar nu mer en nerbrunnen lada. Ingen vet hur länge den kommer att hålla.

– Den har varit ett problem i många år och det här har vi påtalat. Den är i princip genomrutten och jag är orolig för vad som händer när vattenståndet blir riktigt högt. Risken är att dammen brister och då blir det ju lågvatten ända upp till järnvägsbron, säger Sven Edström.

– Det skulle inte bli någon ny "Vildhusse", men det skulle ändå få konsekvenser.

Fiskevårdsområdet, Bräcke kommun och länsstyrelsen i Jämtland är alla rörande överens om att dammen bör rivas och det snarast. Problemet är bara att ingen vet vem som äger dammen. Byalaget har tillfrågats i ägarfrågan men de vill inte ta ansvar för dammen.

– Men de har inget emot att den rivs, säger Sven Edström.

Övre Gimåns fiskevårdsområde har en möjligt att få dammen riven och det är att gå till miljödomstolen för att be om ansvaret för dammen. Därefter kan den rivas. Men då krävs en miljökonsekvensbeskrivning.

– Vi får försöka gå den vägen, men vi är ju inga experter och ska det lejas någon till det jobbet så lär det knappast bli billigt.

– Vi har sagt att vi vill satsa pengar på det här området för att få till det, men vi kan ju inte göra slut på pengarna direkt.

Vad vill ni göra?

– Det vi vill är att dammen rivs så vi kan bygga en stentröskel i stället.

Men nolläge råder alltså även fortsättningsvis och dammen står än så länge kvar – utan ägare.

– Just nu är vattennivån väldigt låg efter en dålig vinter. Men tidigare har högvattnet gått högt upp på stenmuren. Då stiger risken avsevärt, säger Sven Edström.

Mer läsning