Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Expert: Vägsaltet har en frystorkande effekt

/
  • Den här bilden är tagen på E 14, raksträckan mellan Mälgåsen och Stavre, norr om Bräcke. Lägg märke till hur m ånga av träden vid vägkanten saknar blad eller har skrumpna blad. Fenomenet kan noteras på vegetationen längs hela sträckan mellan Medelkpadsgränsen och Brunflo. Även på riksväg 87 mellan Östersund och Bispgården är vegetationen tydligt påverkad.
  • Vägverket undersöker om vinterns vägsalt kan ha påverkat växtligheten intill E 14 mellan Bräcke och Brunflo.  Foto: Håkan Luthman

En av Vägverkets miljöexperter har undersökt om vinterns utlagda vägsalt kan ha påverkat växtligheten längs E 14 mellan Brunflo och Bräcke.

Annons

Anette Ekman arbetar som miljöspecialist på Vägverket och besökte förra veckan den aktuella vägsträckan för att se om och eventuellt hur mycket som vinterns vägsalt påverkat växterna nära vägen.

– Jag har tittat generellt på den här vägsträckan för att se hur saltet kan ha påverkat just i det här fallet, säger hon.

Anette Ekman har ännu ingen färdig analys för vägsträckan men berättar att vägsalt normalt brukar påverka växtligheten.

– När man saltar och sedan plogar så sprids saltet och lägger sig på de växter som finns i vägens närområde. Om det sedan är sol och klart väder samtidigt som det är kallt så kan det, oftast på vårarna, bli så att man får en frystorkande effekt på växtligheten.

Anette Ekman säger att vägsaltet gör att fukt och vatten dunstar lättare från växter och att de därmed blir känsligare mot kyla och kan få frostskador. Samtidigt så brukar skadorna inte vara allvarliga.

– Växterna återhämtar sig och en bit in på sommaren brukar man inte se skadorna, säger hon.

Anette Ekmans analys är bara en del av den rapport som ska sammanställas efter försöken med saltning längs E 14 mellan Brunflo och Bräcke. Rapporten beräknas bli färdig någon gång innan midsommar och efter det ska Vägverket ta ställning till om man ska fortsätta att salta den aktuella vägsträckan.

Mer läsning

Annons