Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ser Jämtland med nya ögon

/
  • Familjen O’Reilly från Sydney  i Australien på besök i länet, från vänster Ronan, Cormac, Letta, Declan, Odhran och Ciara.
  • Familjen O’Reilly från Sydney  i Australien på besök i länet, från vänster Ronan, Cormac, Letta, Declan, Odhran och Ciara.
  • Kylan bekom inte Ronan O’Reilly från Sydney särskilt mycket, trots att han är van vid 40 graders värme den här tiden på året.  Foto: Stina Hylén
  • Pulkaåkningen var bäst, enligt syskonen O’Reillys från Sydney, och inga hopp var för höga.
Att klappa älgar är ett exotiskt nöje, för såväl australiensare som länsbor.

Familjen O’Reilly från Sydney bestämde sig för en tid sedan för att åka på långresa under det australiensiska sommarlovet. De fick idén att tillbringa en vecka i Jämtland för att uppleva äkta vinter och väl här lovprisade de snön och naturen. ”It’s like a Christmas card and we’re in it” var den återkommande hyllningsfrasen.

Annons

Ibland behövs det nog nya ögon från andra sidan jordklotet för att återupptäcka storheten av den jämtländska vintern. Rimfrost på träden, glitter i luften, vandring på frysta sjöar och skidåkning utanför dörren. Vi är vana vid det och kanske inte alltid tänker på att det finns där.

Men för O’Reillys är det ett drömlikt vinterparadis.

– Det är fantastiskt här, vackrare än vi någonsin kunnat tänka oss, säger Letta, som för övrigt stukade foten när hon testade längskidor, men är lika glad för det. Nu kan hon nämligen bocka av längdskidåkning på sin ”Bucket list” (saker man ska göra innan man dör).

– Det är som att öppna ett julkort och kliva in i det. Och bara en sådan sak som att gå på isen, det är nästintill bisarrt, fortsätter hon.

Den kunskap de hade om Sverige innan de kom hit bestod av sådant de hört från bekanta härifrån. I skolan lär de sig ingenting om länder i Norden, enligt Cormac. Han erkänner till och med att han trodde att svenskar skulle vara långa och blonda, fast tillägger att den fördomen försvann redan på flygplatsen.

Den fördom som möjligtvis stannat kvar är i så fall den om kylan, då de lyckades pricka in den kallaste veckan, fast det verkar inte bekomma dem särskilt mycket.

– Det är inget problem, jag trodde att det skulle vara ännu kallare. Dessutom är det en annan kyla här än i andra länder, den är torrare och lättare att klara av, säger Cormac, som till stor belåtenhet avklarat pimpling på sin ”Bucket list”.

Han gillar snön mest av allt och får medhåll av sina syskon, däribland Ciara, vars favoritfika nu är smoothies gjorda på snö och svartvinbärssaft. De förklarar att de knappt visste att det kunde existera så mycket snö på ett ställe där man samtidigt kan bo.

En annan favorit har därför blivit pulkaåkning, och trots att steget från swimmingpool till pulkabacke är ganska långt verkar det, att döma av hur hoppen ser ut, inte som om de gjort annat i sitt liv.

Det som möjligen vittnar om att de inte upplevt något liknande tidigare är Cormacs kommentar ”Vad är glittret i luften för något?”. Svaret är fukt, men å andra sidan är det egentligen finare att kalla det just glitter. Det är nog som Letta säger:

– Det är alltid lättare för någon utifrån att se det vackra.

Snart ska de vidare för ett stopp på Irland och sedan återgår de till livet i Sydney, med dagliga besök på beachen och garanterad solbränna. Tillbaka till det som för oss är lyxsemester. Det intressanta är att O’Reillys nu har vårt landskap som drömresemål.

Mer läsning

Annons