Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De drar rör för att rädda rödingen

/
  • Undervattensentreprenören Mats Garmager, Östersund, visar grovleken på den vattentub som från och med i sommar förser Vattenbrukscentrum i Kälarne med vatten
  • Entreprenören Mats Garmager, Vattenbrukscentrums vd Birger Mangs, Frösön, och Vattenbrukscentrums platschef i Kälarne, Thorleif Andersson, vid den plastsvetsmaskin som fogar samman rördelarna till en 900 meter lång tub.
  • 90 ton fundament skall hålla fast den nya vattentuben på Ansjöns botten.
  • Maskinföraren Magnus Svedberg, Västanede, Ånäset Campingsa Jimi Danieli, Vattenbrukscentrums vd Birger Mangs, undervattenentreprenören Mats Garmager och vattenbrukscentrums platschef Thorleif Andersson ser fram emot att den nya vattentuben skall förse fisken i Kälarne med rätt tempererat vatten året om.
  • Den nya vattentuben skall hållas på plats med hjälp av de här betongfundamenten.
  • Mats Garmager och Thorleif Andersson
  • Vattentuben håller just nu på att svetsas samman till en längd av 900 meter och dras under arbetets gång ut på Ansjöns is.

Nu är det på väg ut på Ansjöns is i Kälarne, rödingräddningsröret.

Annons

För fyra miljoner kronor förses Vattenbrukscentrum Norr i Kälarne, tidigare Fiskeriverkets försöksstation, med en 900 meter lång och 80 centimeter grov vattentub som skall försäkra anläggningen om så kallt vatten som möjligt även under de värsta värmeböljor.

De känslomässiga spåren efter en för våra breddgrader brutal värmebölja sommaren 2002 har inte lämnat platschefen Thorleif Andersson som den sommaren under någon vecka hjälplöst tvingades stå och se på hur ädelfisken försmäktade i de varma bassängerna.

Den nya vattentuben kommer att hämta vatten från 20 meters djup, ett djup som på köpet under vinterhalvåret bjuder ett några grader varmare vatten till fiskdammarna än vad som normalt är möjligt.

I dag arbetar anläggningen med två insugningsrör, varav det ena mäter 120 meter och det andra på 300 meter och där intaget ligger på nio meters djup.

300-metersröret behålls med nuvarande längd och det kortare förlängs.

Behovet av en flödessäkrande, sugande propeller längst ut i intaget skall undersökas.

Mats Garmager med företaget Jämtlands undervattensentreprenad inledde för några veckor sedan arbetet med att bygga upp tjock is där röret, tillverkat i polyeten, nu håller på att läggas ut.

När röret är sammansvetsat ställs fundament vägande sammanlagt drygt 90 ton på isen och dras ut i en en ränna som skall sågas upp.

Röret med tillhörande fundament kommer att flyta, men skall fyllas med vatten och därmed sjunka till botten.

Vattenbrukscentrum i Kälarne har en vattenkonsumtion om 400 liter/sekund och systemet fungerar med självtryck tack vare att sjön ligger högre än fiskerianläggningen.

Den nya vattentuben finansieras främst med Vattenbrukscentrums egna medel och bidrag från Europeiska fiskefonden.

Mer läsning

Annons