Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bromyra Tjärn stängs för förståndshandikappade

/
  • Terapibiträdena Kenneth Berglund och Sara Jonsson tillsammans med vårdtagarna Erling Bygren, Gert Persson, Olle Sundvisson och Tomas Olsson. Foto: Ingvar Ericsson

I vredesmod över att han inte får fortsätta att driva sin Bromyra Tjärn i Bräcke som plats för omsorgsterapi har Kenneth Berglund, Bromyra, Bräcke, sagt upp sig som terapibiträde i Bräcke kommun.

Annons

Bräcke kommun har bestämt att vårdtagarna på ett annat sätt skall integreras i samhället och på så sätt ges en mera omväxlande tillvaro.

Kenneth Berglund, 51, har drivit sin anläggning i Bromyra i 27 år, och varav drygt 15 år utan ersättning som en kommunal vårdplats.

Vad Kenneth Berglund skall syssla med sedan han gjort sig av med sitt fasta kommunala jobb vet han inte riktigt.

Bromyra Tjärn är Berglunds privata anläggning och hans livsverk.

Här har han under årens lopp dämt en bäck och i flera omgångar, förstorat vattenspegeln och kommit att syssla med put and take-fiske.

– Om jag inte klarar av att livnära mig på fisket i dammen måste jag ju sälja den och försöka hitta något annat att göra.

Kenneth Berglund menar att man genom att inte låta vårdtagarna vistas på hans anläggning tar ifrån dem deras livsglädje.

Under årens lopp har Berglund under närvaro av vårdtagarna och för egna pengar byggt upp anläggningen med ett vindskydd, en djurhage och en vedbod med skoter. Kommunens totala utgift har belöpt sig till 250 kr/mån för elektricitet.

I dagsläget får fem vårdtagare vistas på platsen.

– Och vi har plats för ytterligare en, säger Berglund.

– Jag har erbjudit mina chefer att komma till Bromyra på studiebesök, men de säger sig aldrig ha haft tid.

Mer läsning

Annons