Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brinks tog chansen – flyttade till Stavre

/
  • Johannes visar stolt den Luxor radiogrammofon som ingår i inventarierna i en av hans hyreslägenheter i Stavre.Foto: Ingvar Ericsson
  • Johannes visar stolt den Luxor radiogrammofon som ingår i inventarierna i en av hans hyreslägenheter i Stavre.Foto: Ingvar Ericsson
  • Vedkamin och tvättkommod, nostalgiinventarier så det förslår i sovrummet i en av uthyrningslägenheterna.Foto: Ingvar Ericsson
  • Familjen Brink med mamma Gerda, pappa Johannes och barnen Anne, 9, Wout, 6, och lilla Emma, tre månader, länets andra födda 2009. Foto: Ingvar Ericsson
  • Den här väggprydnaden är egentligen en bordduk som familjen hade med sig från sin tid i Kamerun. Foto: Ingvar Ericsson
  • Gerda Brink med lilla Emma, tre månader, länets andra födda 2009.Foto: Ingvar Ericsson

Det är knappast med oföretagsamhet och brist på entreprenöranda som man förknippar den nyvordna trebarnsfamiljen Gerda och Johannes Brink, Stavre, Bräcke.

Annons

Familjen tillhör den växande skaran holländare som slagit sig ner i vårt län och som ofta genast är framgångsrika.

För snart tre år sedan flyttade Brinks till Stavre där de köpte Sigge Larssons stora hus som de nu delvis byggt om till ett åtta bäddar stort lägenhetshotell.

Dessutom har de köpt det åtta lägenheter stora nedlagda äldreboendet i Stavre samt en tvålägenhetsvilla i Bräcke.

Så här långt är fallet egentligen inte särskilt exceptionellt.

Saken torde bli något mera utstickande när man får klart för sig att familjen kom flyttande till Stavre från Kamerun i Västafrika!

Där var Johannes under två och ett halvt år delägare i och arbetade som teknisk ledare vid ett sågverk.

I Holland var Johannes Europaturnerande serviceingenjör hos en konkurrent till svenska Tetrapak.

– Vi har länge drömt om en gård, men en gård är någonting väldigt dyrt i Holland, förklarar Johannes.

– En gård med ett så stort hus som det som vi bor i här skulle kosta en massa miljoner i Holland, säger han och pekar stolt på sitt förvärv, som han i numera bruklig ordning hittat på Internet.

Både Gerda och Johannes är lantbrukarbarn och i Stavre har de nu hittat ett hus med trädgård och en stallbyggnad som numera innehåller höns, grisar, get och kaniner.

– Att ha egna djur gör livet billigare att leva.

Nyligen har de kommit i kontakt med en holländsk fröproducent som anlitat dem för att bedriva försöksodlingsverksamhet av ekocertifierade grönsaker, örter och kryddor i Stavre.

För att dryga ut kassan arbetar Johannes som vaktmästare hos Sundsjö Bioenergi och den just nu barnlediga Gerda är till vardags sysselsatt på hotell Björknäsgården.

Huset i Stavre innehöll tidigare fyra lägenheter och ägdes i tidernas begynnelse av skogsbolaget Wifstavarf. Härom dagen var tio Stavreveckor i sommar uthyrda till Holländare.

Det förtjänar att nämnas att famljen Brink trots den korta tiden i Sverige talar alldeles utmärkt svenska, undantaget lilla Emma.

Om någon vecka fyller hon tre månader och har liksom inte hunnit lära sig än.

Mer läsning

Annons