Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bräckepräst anmäler biskopens närmaste man: Han kränkte mig

/
  • Stephanus Neib, komminister i Bräcke, anmäler biskopens närmaste mederbetare, stiftsadjunkten Jan Sjöberg.Foto: Ingvar Ericsson

Det välkända begreppet kyrkbråk dammas av i en anmälan till domkapitlet i Härnösands stift. Bräckekomministern Stephanus Neib har anmält biskop Tony Guldbrandzéns adjunkt, stiftsadjunkten Jan Sjöberg för kränkande beteende.

Annons

Kränkningen skulle enligt anmälan ha skett den 27 april i samband med en planeringsträff inför en biskopsvisitation i Bräcke och Revsunds pastorat som ska äga rum i september. Neib vill att domkapitlet utreder ärendet som inleddes med att anställda och förtroendevalda sammanträdde med stiftets företrädare Jan Sjöberg och Lena Hasselborg.

Enda avsikten med mötet var att planera biskopsvisitationen.

– Träffen borde ha varit en positiv upplevelse men vändes i något helt annat på grund av Jan Sjöbergs mycket kränkande attityd och nedsättande kommentarer, riktade till flera av oss, men särskilt till mig, skriver Neib.

, skriver Neib i sin anmälan.

.

Neib menar att Sjöbergs agerande inte bara äventyrar samarbetet inför kommande biskopsvisitation utan även det framtida internationella arbetet i församlingen.

LT kontaktade på onsdagseftermiddagen Jan Sjöberg, Härnösand, som då inte sade sig ens känna till att han anmälts och därför inte ville kommentera saken.

– Innan jag har fått ta del av skrivelsen i laga ordning finns det ingenting att säga. Det här är så viktiga saker att det måste tas den rätta vägen och inte via en tidning.

– Innan vi kommer till en punkt när jag vet vad det handlar om och där vi har talat med berörda har jag inget behov av att föra ut fallet till offentlighet.

– Det här är ett inomkyrkligt ärende som inte har med allmänheten att göra och som jag måste dryfta med mina chefer, närmast stiftsdirektorn Sven-Erik Fjellström.

Jan Sjöberg är, förutom sitt uppdrag som biskopens besöksförberedande adjunkt, Härnösands stifts handläggare av internationella och ekumeniska kontakter.

En kopia av Neibs anmälan har tillställts det regionala skyddsombudet i kyrkans akademikerförbund.

Mer läsning

Annons