Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bräckeföretag rekonstrueras

/
  • Advokat Tom Pripp ska försöka bringa ordning hos Jemthydraulik i Bräcke. Foto: Lennart Öhd

I ett försök att undvika en hotande konkurs har det av Engcon, Strömsund, ägda industriföretaget Jemt­hydraulik i Bräcke lämnat in ansökan om och beviljades härom dagen rekonstruktion av företaget.

Annons

Företaget tappade i omsättning under slutet av förra året och första kvartalet i år och har nu skulder som uppgår till runt 20 miljoner kronor, varav den största delen ligger hos ägaren Engcon som gått in med stöd till Jemthydraulik.

– I dag har Bräckeföretaget ganska mycket jobb, men det räcker inte för att rädda verksamheten, säger företagets rekonstruktör, advokat Tom Pripp, Östersund.

– Ägaren Engcon gör allt för att försöka rädda bolaget.

Vid en rekonstruktion ställer företaget in sina betalningar och får under rekonstruktionstiden tillämpa kontant betalning eller alternativt att rekonstruktören kan ställa säkerhet så att leverantörerna verkligen får betalt.

– Om jag godkänner att företaget ska få en leverans och bolaget går i konkurs innan leverantören fått betalt har leverantören en så kallad superförmånsrätt och får pengar före alla andra, förklarar Pripp.

– Man kan känna sig trygg som leverantör till ett företag efter ett rekonstruktionsbeslut.

– Det som är mindre tryggt är om leveransen skett innan rekonstruktionsbeslutet.

Pripp har nu i uppdrag att utreda förutsättningarna för en rekonstruktion och föreslå fordringsägarna en ackordsuppgörelse.

I regel brukar en ackordsuppgörelse innebära att man som oprioriterad fordringsägare får ungefär 25 procent av sin fordran.

Jemthydraulik har varslat elva av sina 26 anställda om uppsägning, bland annat personalen i Side, Oviken, som ägdes av Jemhydraulik/Engcon och som skall läggas ner.

Jemthydraulik hyr sina fabrikslokaler i Bräcke av Bräcke kommun.

Kommunen har nyligen, innan lågkonjunkturen satte in, investerat ett stort antal miljoner kronor i en omfattande fabriksutbyggnad för företagets räkning.

Jemthydraulik häftar i dagsläget inte i någon obetald hyresskuld till kommunen.

– Det som hänt är mycket dystert för ett duktigt företag, men vi räknar med att det kommer att drivas vidare, kommenterar Bräcke kommuns näringslivschef Bengt Eriksson.

Tom Pripp konstaterar att det är mycket tråkigt i verkstadsindustrin.

– Konjunkturraset har gått så snabbt och varit svårt att parera för de enskilda företagarna.

Mer läsning

Annons