Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bräcke satsar på lägenheter för äldre

/
  • Roger Blomqvist, Hemsjö, Ulf Näsström, Brunflo, Rolf Isberg, Rätansböle, Magnus Mattsson, Hunge och Jörgen Jonsson, Tavnäs, byggare och målare som inlett arbetet med att skapa satellitboende av de två huskropparna på Östra Kungsvägen och Vinkelgatan i Bräcke.Foto: Ingvar Ericsson

Första officiella spadtaget med berörda honoratiores tas inte förrän 5 maj. Arbetet startade dock härom dagen i all tysthet för ett av länets mera omfattande bostadsbyggjobb just nu, konverteringen av de två huskropparna på Östra Kungsvägen 6 och Vinkelgatan 10 i Bräcke till så kallat satellitboende.

Annons

Byggherre är Statens Bostadsomvandlingar, SBO.

Pris: 25 miljoner kronor.

För pengarna byggs de båda husens sammanlagt 37 lägenheter om till 33 lägenheter.

Skillnaden i antal lägenheter beror på att husen bland annat skall förses med hobbyrum, vävstugor och besökarlägenheter.

– Vi börjar med att rensa byggnaderna på allt innehåll och sen bygger vi, säger byggentreprenören Treeab Byggs platschef Roger Blomqvist.

De båda huskropparna var tänkta att rivas av kommunen och kommunen har fått statligt bidrag till rivningen.

SBO har efter fullmäktigebeslut fått köpa byggnaderna för en krona och har därefter lagt beslag på det statliga rivningsbidraget, som nu kommer att användas till uppbyggnad.

I stället för en deprimerande rivning kommer Bräckeborna sålunda att inom ett år få se de båda husen i ny och fräsch skepnad med fem hissar och en rad andra nya bekvämligheter.

Detta enligt den modell som SBO tillsammans med Ragunda kommun tillämpat i Bispgården och Hammarstrand.

Även där har SBO köpt rivningsbeslutade fastigheter och byggt om lägenheterna till komfortabla äldreboenden och bland annat utrustat husen med hissar.

Husen i Bispgården och Hammarstrand stod inflyttningsklara för ett år sedan.

Enligt kontrakt kommer SBO att fortsätta att äga husen.

SBO hyr ut de ombyggda husen till kommunen som på så sätt skapar ett äldreboende som bland annat kommer att bidra till att underlätta arbetet för den kommunala hemtjänsten.

Mer läsning

Annons