Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bräcke kommun kan tvingas köpa Folkets hus

Bräcke kommun har hamnat i en rävsax och kommer av allt att döma att tvingas köpa Folkets hus i Pilgrimstad.

Annons

Köpeskillingen kan komma att hamna på runt fyra miljoner kronor, det vill säga lika mycket som kommunen borgar för.

Alternativet är att Folkets hus-föreningen går i konkurs och då tvingas kommunen ändå infria sitt borgensåtagande.

Fallet har blivit akut sedan Bräcke kommun först flyttade ut Pilgrimstads intilliggande skolas verksamhet ur skolbyggnaden och in i Folkets hus. Nyligen flyttades skolans verksamheter tillbaka till skolbyggnaden.

Kommunen betalade en hyra på runt 1,5 miljoner kronor för att få hysa skola i Folkets hus, något som höll huset under armarna.

Sedan skolan flyttats tillbaka till skolbyggnaden står Folkets hus tomt och tickar en årskostnad på närmare 800 000 kronor.

Den sålunda desperata Folkets Husföreningens ledning har besökt Bräckes kommunledning och utverkat ett löfte om en hyresintäkt på 250 000 kronor, vilket lämnar ett gap på i värsta fall runt en halv miljon, som man i dag inte ser någon finansiering av. Vid Folkets Husföreningens möte på tisdagskvällen beslöts att man nu skall erbjuda kommunen att köpa huset, något som kommunen knappast har annat att göra än att acceptera.

Kommunstyrelsen och fullmäktige kan räkna med att få ärendet för behandling inom kort.

När kommunen väl och vackert köpt huset står det fortfarande tomt och utan intäkter annat än möjligen i form av kommunens egna och egenfinansierade verksamheter och där de fasta kostnaderna kvarstår.

Mer läsning

Annons