Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bräcke kommun flyttar sin växel till Svenstavik

/
  • Bräcke-Ragundaväxelns administrative chef, Bo Svenningsson, tillsammans med växelns tre telefonister i Hammarstrand, Marianne Dejemo, Christina Dahlén och Christina Backlund, som riskerar att förlora sina jobb om Bräcke kommuns växelfunktion flyttas till Bergs kommunväxel i Svenstavik. Foto: Ingvar Ericsson

Efter sju års verksamhet hyser Bräcke kommun planer på att ta bort sin utlokaliserade växelfunktion från Ragundas tre anställda stora kommunväxel.

Annons

Funktionen skall enligt planerna övertas av kommunväxeln i Bergs kommun.

Detta i utbyte mot att Berg och Bräcke skall etablera en gemensam överförmyndarnämnd.

– Bergs kommun vill ju ha någonting tillbaka, säger Bräckes kommunalråd Sven-Åke Draxten, (S), och då menar vi att växeln skulle kunna vara en lämplig del att dela på.

I Bergs kommun betraktas ärendet som taget och klart, något som ännu inte är fallet i Bräcke och i synnerhet inte i Ragunda där nyheten om planerna nu slagit ner som en blixt från klar himmel.

Bräckes kommundirektör Bengt Flykt förklarar den planerade ändringen med att den sammanlagt 600 anknytningar stora Ragundaväxeln inte fungerat riktigt bra när det gäller uppkopplingar med Bräcke kommun:

– Vi har under årens lopp fått mycket klagomål på den tjänst som vi köper och vi har under senare år räknat till åtta tillfällen när växeln varit ur funktion.

– Jag vet inte vilka fel som uppstått, bara det att kommunmedborgarna inte kommit fram.

– Vi har fått klagomål på långa väntetider och att telefonsvararen går in.

Christina Dahlén, en av Ragundas växeltelefonister är bestört över planerna:

– Om det är någonting som man inte är nöjd med i Bräcke kommun borde vi ha fått veta det.

– Ingen har sagt någonting till oss.

Växelns administrative chef, Ragunda kommuns IT-chef Bo Svenningsson, säger sig inte ha hört ett knyst om att någon kan ha varit på gång, något som även gäller hans tre telefonister, Marianne Dejemo, Christina Dahlén och Christina Backlund.

– Jag har ingen aning om vad som kan ligga bakom det här.

– Vi har med jämna mellanrum haft avstämningsmöten mellan våra kommuner och till mig har inte framförts någonting som skulle föranleda en sån här åtgärd.

Uppsägningstiden för växelavtalet mellan Bräcke och Ragunda är sex månader och förslaget om ett växelsamarbete med Berg ska behandlas av kommunstyrelsen i Bräcke 2 december.

Bergs kommunalråd Lena Olsson, (Be), förklarar att något beslut om växelsamarbete ännu inte tagits:

– Vi har tagit ett principbeslut och vi jobbar med ärendet på kommundirektörsnivå.

– Vi hoppas givetvis att samarbetet kommer till stånd.

Mer läsning

Annons