Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bräcke i ny internationell Sida-satsning

/
  • I april i fjol fick internationella sekreteraren Ingrid Kjelsson och Bräcke kommun besök av en mongolisk delegation som var ute på en avslutande studieresa. Sedan sattes punkt för det tio år långa projektet. Nu är det i stället Belarus/Vitryssland som gäller.Foto: INgvar Ericsson

Bräcke kommun fortsätter sitt engagemang i internationella, Sida-sanktionerade biståndsprojekt.

Annons

LT har tidigare rapporterat om kommunens omfattande engagemang i Yttre Mongoliet och om en kortare sejour i Tanzania.

Sedan ett år tillbaka är det Vitryssland/Belarus som är på tapeten.

Bräcke kommun har begärt 750 000 kronor från Sida till Vitrysslandsprojekt.

– Det här är UD-/Sida-pengar för biståndsprojekt som fördelas av SIDA genom dess organisation ICLD, internationellt centrum för lokal demokrati, som har sitt säte på Gotland.

Det vitryska projektet har hittills föranlett två Belarusbesök från kommunen samt ett besök av en vitrysk delegation i Bräcke.

– Vid det första besöket i Belarus gjorde vi, kommundirektör Bengt Flykt och jag, inget annat än att vi tillsammans med Värmdö och Sunne kommuner och fem vitryska kommuner träffades och presenterade oss för varandra, säger Bräcke kommuns internationella sekreterare Ingrid Kjelsson

För två veckor sedan besöktes ett par av de fem Belaruskommunerna av Ingrid Kjelsson tillsammans med kommunalrådet Sven-Åke Draxten, s, och näringslivschefen Bengt Eriksson.

Frågan vad Bräcke kommun skall kunna tillföra de fem kommunerna kunde Ingrid Kjelsson på måndagen inte svara på.

– Vi kan inte se annat än att Vitryssland i dag är en tämligen välmående och demokratiskt styrd stat, som bland annat har ett vägnät som vi i Norrland har all anledning att avundas.

– Vi skulle enligt de ursprungliga ritningarna syssla med biståndsverksamhet i Vitryssland, men nu förstår jg inte vad vi har där att göra.

– Efter den nu genomförda förstudien står vi faktiskt som frågetecken…!

Ingrid Kjelsson kommer inom kort, sannolikt tillsammans med Bengt Eriksson, att söka upp ICLD för att få instruktioner om vad som förväntas av Bräcke kommun i Belarusärendet.

– Det kan hända att ICLD har något syfte som vi inte förstått.

På Bräcke kommun är man angelägna att påpeka att de internationella aktiviteterna inte bekostas med hjälp av kommunala medel och att de inblandade funktionärerna har tjänstledigt från kommunen när uppdragen utförs.

– ICLD behöver samarbetspartners och Bräcke kommunen är en av dessa partners.

– Vi har varit verksamma i Mongoliet och vi vet att varenda krona skulle göra mycket större nytta i Mongoliet där SIDA nu avslutat sina aktiviteter.

Ingrid Kjelsson har sin uppfattning klar:

– Det är aldrig fel att engagera sig internationellt.

De presumtiva vitryska mottagarkommunerna av bistånd från Bräcke kommun ligger söder om Belarus huvudstad Minsk.

Mer läsning

Annons