Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bräcke bryter trenden - folkmängden ökar

/
  • Jane Thornberg och dottern Clara trivs bra i Sånghusvallen. Närheten till Östersund i kombination med billig tomtmark lockade familjen att flytta hit i somras.
  • Lina Åkerlind och dottern Ella flyttade till det populära bostadsområdet Sånghusvallen i april förra året. Ett område med många nyinflyttade som sannolikt har bidragit till befolkningsökningen i Krokoms kommun.

Bräcke, Krokom och Östersund är vinnarna bland länets kommuner när det handlar om att öka befolkningen. Totalt har befolkningen i länet ökat med 25 personer under 2010.

Annons

Under fredagen släppte SCB, Statistiska centralbyrån, befolkningsstatistiken för 2010. Statistiken visar bland annat hur stor folkmängden var 31 december och hur mycket den ökade eller minskade i landets kommuner under förra året.

För Jämtlands del finns som vanligt stora variationer mellan länets kommuner. I tre kommuner har folkmängden ökat, i fem kommuner har den minskat.

Bräcke hör det här året till vinnarna. Den 31 december 2010 levde 6 885 personer i kommunen. Det är 20 personer fler än tolv månader tidigare och ett trendbrott för kommunen vars befolkning har minskat med drygt 300 personer de föregående fyra åren.

Krokoms kommun hör också till vinnarna med en befolkningsökning på 75 personer. Länets största kommun, Östersund, har ökat sin befolkning med 280 personer.

I Östersund och Krokom beror befolkningsökningen till viss del på att de som har fötts under 2010 är fler än de som har dött. Ökningen beror också på en stor nyinflyttning. Det relativt nya bostadsområdet Sånghusvallen i Krokoms kommun har till exempel lockat många nya barnfamiljer.

Jane Thornberg bodde tidigare i Östersund men flyttade strax utanför kommungränsen i somras.

– Vi trivs jättebra här i Sånghusvallen och även om vi bor i Krokoms kommun så känns det nästan som om vi tillhörde Östersund, säger hon och berättar att en anledning till flytten var en lägre boendekostnad.

Till skillnad från Östersund och Krokom så har det i Bräcke kommun dött fler kommunmedborgare än det fötts nya. Men en stor nyinflyttning gjorde ändå att 2010 slutade med en befolkningsökning.

I länets övriga fem kommuner har befolkningen minskat. Största tappet har Härjedalens kommun följt av Strömsunds och Bergs kommuner.

Folkmängden i hela landet fortsätter däremot att öka. Den exakta befolkningssiffran vid 2010 års slut var 9 415 570. En ökning med knappt 75 000 personer jämfört med samma tidpunkt året innan.

Mer läsning

Annons