Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bodsjöförening har hamnat i ”tufft läge”

/
  • Lars Levin är ny ordförande i ekonomiska föreniongen Bodsjöbygdens Turist & Utveckling. ”Vi har ett tufft läge”, medger han. Foto: Ingvar Ericsson
  • Bo Toresson avstyrkte ansvarsfrihet och har lämnat revisorssysslan.

Den 300 medlemmar stora och 15 år gamla ekonomiska bygdeföreningen i Bodsjö, Bodjöbygdens Turist & Utveckling ek. för., för en hård kamp för tillvaron. Ekonomin är bekymmersam.

Annons

Vid en revision förra hösten påvisades stora skulder i förhållande till tillgångarna och vid stämman i våras avstyrkte revisorerna styrelsens ansvarsfrihet.

– Vi uppdagade inga oegentligheter, men underskottet uppgick till sammanlagt 280 000 kronor, säger Bo Toresson, Hunge, som tillsammans med Olov Jonsson, Bodsjöbyn, reviderade föreningen och som vid årsstämman lämnade sina uppdrag.

– Vi såg att föreningen var på väg att hamna i obestånd.

– Det var främst de ökande lönekostnaderna i föreningens dagligvarubutik i Sidsjö som vi påpekade.

Bo Toresson konstaterar att inga styrelsemöten ägde rum efter revisionen i höstas, men att föreningen satte igång med att bearbeta arbetstidsscheman och liknande och lyckades få kontroll över personalkostnaderna.

Bodsjöbygdens ekonomiska förening äger och driver dagligvarubutiken i Sidsjö och har utöver butikspersonalen en anställd, Lars Levin, som numera är föreningens styrelseordförande.

Han fick ordförandeskapet vid senaste årsmötet där för övrigt styrelsen fick ny bemanning sånär som på Lars Levin och kassören Berit Norberg.

Affären har, enligt Bo Toresson, under tre år i rad redovisat förluster, och verksamheten har klarat sig genom att ta av tidigare års överskott.

Under 2008 gick föreningen med förlust, främst på grund av att bygdens kulturella stolthet, Boddaspelet, gick back med runt 100 000 kronor, men även på grund av affärens röda siffror.

Butiken i Sidsjö sysselsätter tre personer med vardera 75 procents anställning.

Butiken levererar bland annat dagligvaror till Bräcke kommuns barnomsorg i Bräcke, äldrekooperativet Hunge Bostuga och Hunge Folkets hus och omsatte under 2008 6,8 miljoner kronor.

Sidsjöbutiken har lyckats klara sina leverantörsskulder till Ica, som med omedelbar verkan drar in alla leveranser om pengar inte kommer punktligt.

Den ekonomiska föreningen fick ett välbehövligt ekonomiskt tillskott vid den marknad som i augusti arrangerades i Bodsjö och då inget Boddaspel uppfördes.

Lars Levin karaktäriserar läget som ”tufft, men ingen katastrof”.

– Vi redovisar just nu svarta siffror, vi har en köptrogen kundkrets och vi är inte konkursmässiga.

– Vi måste dock jaga kostnader, något som vi kanske varit lite dåliga på under senare år.

– Dom som säger att föreningen är ett sjunkande skepp kan vi sparka där bak…!

Den ekonomiska föreningen i Bodsjö bildades en gång som som en föräldraförening i arbetet med att försöka rädda byskolan i Våle.

Mer läsning

Annons