Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blixten kastade Jonathan sju meter

/
  • På den här stolen satt Jonathan Rönnberg och på sängen låg hans pappa Lasse när blixten slog ner och slungade Jonathan ur rummet och sju meter in i köket.
  • Farmor Majvor Rönnback är själaglad över att hennes sonson Jonathan klarade sig med livet i behåll vid det märkliga åsknedslaget. Foto: Ingvar Ericsson

– Varken jag, pappa eller farmor fattar hur det gick till.

– När blixten slog ner i huset kastades jag ut ur rummet, i en vinkel genom hallen och in i köket till farmor.

Annons

Jonathan Rönnback, 17, Sundsvall, har lite svårt att beskriva händelseförloppet när blixten vid 14-tiden på tisdagen slog ner i Majvor Rönnbacks hus i Bensjö, söder om Bräcke.

Jonathan, som tillsammans med pappa Lasse var på besök hos farmor Majvor, satt vid ett skrivbord i ett mindre rum i huset och skrev på sin dator.

I sängen en meter därifrån låg Lasse och läste tidningen.

Plötsligen hördes en våldsam knall, det fräste till i vägguttaget och ett vitt eldklot kom ut ur elkontakten bara några decimeter från Jonathans vänstra ben.

Rummet lystes upp och blev under en del av en sekund kritvitt och Jonathan kastades av sin stol.

Exakt vad som hände har Jonathan inget minne av förrän han i nästa ögonblick fann sig stående i köket hos Majvor, sju meter från den plats där han just suttit.

Majvor stod och lagade mat och höll i en kniv som hon tappade av smällen, lagom för att kunna ta tag i Jonathan som skakande och skrikande plötsligt stod framför henne.

– Mitt halsband i metall var alldeles hett och när pappa kom stödde jag mig mot honom, berättar Jonathan.

– Jag hade inte ont, men hjärtat gick för fullt på mig, jag var yr och illamående och jag har svårt att dra mig till minnes händelseförloppet.

Lasse ringde sjukvårdsupplysningen som beordrade rask färd till hälsocentralen i Bräcke.

Där kunde man efter ekg-undersökning konstatera att det uppstått rytmförändringar i hjärtats arbete, så färden gick i ilfart till Östersunds lasarett.

Väl inkommen till akutmottagningen hade hjärtfunktionen återgått till det normala.

För säkerhets skull lades Jonathan in för observation.

Han fick efter efterkontroll lämna lasarettet och på onsdagen åka tillbaka för att på farmors terrass njuta av det åskfria finvädret i Bensjö.

Lasse Rönnback konstaterar att han egentligen aldrig varit rädd för åska.

– Respektlöst har jag suttit på sjön och fiskat medan blixtarna slagit ner i vattnet runt om mig, men sedan jag fått bevittna det som hände min son mitt framför mina ögon har jag fått en helt annan syn.

Strömmen bröts när jordfelsbrytaren i Majvor Rönnbacks hus löste ut.

Efter händelsen var det bara att återställa brytaren, varvid allt var som vanligt igen.

Vilken väg blixten tog ut ur huset vet ingen.

Inga som helst skador har kunnat konstateras på byggnaden.

Vid det tydligen mycket kraftiga åsknedslaget startade larmet i en bil som stod parkerad på granngården och där kände Majvors syster, Birgitta Åsell, Brunflo, en kraftig stöt genom kroppen.

Mer läsning

Annons