Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blåste Bräcke på 90 jobb efter stor kommunal lokalinvestering

/
  • Så här såg det ut i Pilgrimstad när Pressurklipp/Observer/Cision hade full produktion. Foto: Ingvar Ericsson

Onsdagens besked att Cision lämnar Östersund och länet med 50 jobb mottogs med ytterligt kluvna känslor i Bräcke kommun.

Annons
Det var till Bräcke kommun som företaget för 17 år sedan flyttade för att slå sig ner i den gamla boardfabriksbyggnaden i Pilgrimstad.
På den tiden hette företaget Pressurklipp och den enhet som flyttades till Pilgrimstad skulle avlasta Pressurklipps huvudkontor i Solna.
För glesbygdskommunen Bräcke var en etablering av den kalibern en smått overkligt våt dröm.
Kommunen lade ner drygt tio miljoner kronor på att bädda en ljuv paulun åt företaget och Pressurklipp drog med pukor, trumpeter och riksmediabevakning in i toppfräscha lokaler som hyrdes på tioårskontrakt.
De spaltmeter press och den radio- och tv-tid som Pressurklipp, sedermera Observer, fick genom sin etablering i Pilgrimstad var synnerligen omfattande och både företaget och kommunen fick mängder av priser för Pilgrimstadsetableringen.
"Av en ren händelse" råkade företagets intresse för fortsatt verksamhet i Pilgrimstad snudd på på dagen sammanfalla med den tidpunkt när det tioåriga hyreskontraktet med Bräcke kommun skulle förnyas.
Med angivande av skäl som bland annat rekryteringsproblem blåste företaget kommunen och flyttade de 35 kilometerna till Östersund.
Detta sedan Bräcke kommun bara något år innan investerat ytterligare 2,5 miljoner i en skräddarsydd utbyggnad av den maffiga lokalen i Pilgrimstad och då Observer hade närmare 90 anställda i huset.
Ett bokföringsbolag gjorde för några år sedan en kort sejour i de ytterligt avancerat kontorsanpassade och skräddarsydda lokalerna som sedan dess stått ekande tomma och hungrigt gapande.
När etableringen kom till stånd hette kommunalrådet Kerstin Wallin.
Hennes handgångne i Pilgrimstad var vice kommunalrådet, tillika Pilgrimstads fabriksområdes hustomte Erik Magnusson, som två år senare efterträdde henne på kommunalrådsstolen.
Erik Magnusson tillskrevs en stor del av äran att Pressurklipp slog sig ner i Pilgrimstad och det var han som 2001 fick stå som kommunens företrädare under kallduschen när Observers koncernledning på plats i Pilgrimstad blåste Bräcke kommun på konfekten.
Bräcke kommunfullmäktige, där Erik är s-ledamot, hade i går sammanträde i Kälarne.
LT frågade givetvis vad han tyckte om Cisions flytt från Östersunds kommun.
– Jag är tacksam om jag slipper svara.
– Jag tycker dock väldigt synd om alla dem som mist jobbet i det här företaget, både i Pilgrimstad och nu i Östersund.

Mer läsning

Annons