Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biskopen godkände försäljning av Bodsjö prästgård

/
  • Bodsjö prästgård får säljas till den holländska familjen efter beslut av domkapitlet.Foto: Ingvar Ericsson

Den i LT så mångomskrivna frågan om Revsunds pastorats försäljning av den gamla prästgården i Flatnor, Bodsjö, söder om Gällö tycks gå mot sitt slut.

Annons

Domkapitlet i Härnösands stift har genom biskop Tony Guldbrandzén nu givit klartecken för den holländska familjen Erika Jägers och Stijn Voetsatt få köpa prästgården för 350 000 kronor för att bosätta sig där.

En enig kyrkonämnd beslutade för en tid sedan att sälja prästgården till den holländska familjen, något som vållat lindrigare krigsstämning i Bodsjöbygden, där man menat att prästgården är en Bodsjöbornas egen egendom som icke får avyttrras.

Försäljningsbeslutet har sålunda överklagats av privatpersonen Barbro Norberg, Hunge, och den skogsägande stiftelsen Kyrkkilen.

Stiftelsen har sagt sig vara intresserade av att köpa huset och har anlitat juristhjälp för sitt överklagande.

I sitt beslut förklarar Guldbrandzén att klagorätten är förbehållen kyrkotillhöriga och att en stiftelse, i detta fall stiftelsen Kyrkkilen, inte har rätt att begära beslutsprövning av kyrkonämndens beslut, det vill säga har ingen rätt att överklaga.

Barbro Norberg hade dock rätt att överklaga, men hennes klagan har inte vunnit något biskopsgehör.

”Verkställighetsförbud kommer ifråga endast om starka skäl talar för att beslutet är felaktigt och förbudet är ägnat att förhindra att ett allmänt eller enskilt intresse åsamkas beaktansvärd skada”, skriver biskopen.

Det finns enligt biskopen inga skäl som talar för att försäljningsbeslutet är felaktigt och överklagandet skall därför avslås.

Huruvida domkapitlets klartecken för försäljning kommer att överklagas till högsta ort, det vill säga Svenska kyrkans överklagandenämnd, är ännu inte klart.

Mer läsning

Annons