Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnens skolresor hotade – för dyrt för föräldrarna

Tecken tyder på att Kälarne skolas sedan tio år tillbaka genomförda skolresor till Tyskland och Tjeckien för årskurs 9 kan komma att stoppas.

Annons

Skolinspektionen har fått en anmälan från en förälder som vill att inspektionen granskar hur finansieringen av resorna går till.

Anmälarens grundsyn på saken är att skolan skall vara avgiftsfri och att det därför är oförenligt med skolans verksamhet att föräldrarna genom arbetsinsatser skall delta i finansieringen av skolresor.

Anmälaren, som har och har haft barn i skolan, säger sig numera inte hysa något förtroende för varken de berörda lärarna eller skolchefen efter att ha fört dialog med dem i ärendet.

Det projekt som det handlar om har benämnts Future Europe och går ut på att eleverna brevväxlar med en skola i Frydek-Mistek, nära slovakiska gränsen samtidigt som det samlas in pengar för en resa dit.

Anmälaren anser att föräldrarna tvingas till stora arbetsinsatser för finansieringen av resan och menar att det i stället borde gå att söka bidrag.

Varifrån detta bidrag skall sökas anges inte.

”Vi ska baka bröd som ungdomarna skall sälja, vi ska köpa och skänka grejor som de har lotterier på och vi ska ställa upp på det ena efter det andra.

Om pengarna inte räckt i slutändan så har vi föräldrar fått skjuta till pengar”, skriver anmälaren.

I våras gick resan för Kälarnenian på sammanlagt 230 000 kronor.

Anmälaren skriver att han undrar om det är rimligt att det skall gå till på det här sättet.

Ett liknande ärende var nyligen aktuellt i Dvärsätts skola där det handlade om föräldraengagemang inför en resa till Danmark.

Mer läsning

Annons