Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andra drunkningsolyckan i Bräcke på en vecka

I onsdags förra veckan dog en kvinna i 30-årsåldern när hon var på badutflykt till Forsaån. Tidigt på måndagsmorgonen var det dags för ytterligare en drunkningsdöd i Bräcke kommun.

Annons

Det var polisen som hittade en man i 65-årsåldern drunknad i Bodsjön.

Mannen försvann under söndagskvällen och anhöriga larmade polisen. Efter flera timmars letande hittade polisen mannen på måndagsmorgonen.

Polisen tror att mannen gett sig ut i en båt när han var ute och rastade sin hund. Av någon anledning har mannen sedan ramlat i från båten och drunknat.

– Vi hittade båten först, säger vakthavande befäl.

Det här är den andra drunkningsdöden i länet under 2009. Båda har skett i Bräcke kommun.

Statistik från SLS, Svenska livräddningssällskapet, visar att tre gånger fler dör av drunkning i Jämtland än i övriga riket.

Länet har flest drunkningsdöda per 100 000 personer mellan 1999 och 2008. Här dör i snitt 3,6 personer per år. I övriga landet är siffran 1,2 personer per år.

Drunkningslistan domineras generellt av de norra länen. SLS skriver i sin rapport att ”sannolikt spelar det kalla vattnet i norra delen av Sverige en avgörande roll”.

Karl-Erik Stafrén är SLS:s konsulent i Jämtland. Enligt honom är det inte bara kallt vatten som ligger bakom det högre drunkningstalet i länet. Det finns några ”riskbeteenden” som han särskilt varnar för.

– Många gånger saknas det flytväst. En olycka händer så lätt. Man ska inte ge sig ut på vatten ensam, säger Karl-Erik Stafrén.

Det kraftiga regnet den sista tiden gör att Karl-Erik Stafrén vill varna speciellt för höga vattenflöden och vårlika strömmar.

– Kulmen är inte nådd. Det här regnet kommer det surt efter, larmar han.

Mer läsning

Annons