Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Albackens skola blir senapsfabrik

/
  • Albackens skola i Albacken har sålts för 200 000 kronor och blir industrihus. I affären ingår även lärarbostaden.

Ett av Bräcke kommuns tyngre sorgebarn under senare år, Albackens nedlagda skola, fyra mil öster om Bräcke, har sålts. Köpare är Albackenborna Ingemar Salomonsson och hans fru Anna Jensén-Salomonsson.

Annons

Skolan blir industrihus och makarna Salomonsson blir första etablerare, detta då de köpt företaget Söderins Senap, Ånge, vars ägare av privata skäl tvingats att sälja.

Anna och Ingemar flyttar företaget med maskiner, varulager, recept, varumärke och kundregister till Albacken.

Söderins Senap är etablerad i Medelpad och säljs även i dagligvarubutikerna i Bräcke och erbjuds dessutom som krydda hos hamburgerrestaurangen i Bräcke.

– Vi ska starta lite försiktigt och vi börjar med att slita på oss själva och närmaste släkten.

– Vi har faktiskt även funderingar på att försöka odla senap i Albacken.

– Det fungerar bevisligen i Dalarna.

Den anrika och toppfräscha skolbyggnaden i Albacken, byggd i början av 1950-talet, upphör sålunda, åtminstone tills vidare, som undervisningslokal.

För något år sedan gjordes ett seriöst försök att sparka liv i byggnaden då ett företag med Per-Sune Holmvall, Sörbygden, i spetsen etablerade en specialskola för barn och ungdomar med funktionshinder av typ Asperger och ADHD.

Det mycket ambitiösa försöket slutade i konkurs, främst på grund av att de presumtiva elevernas hemkommuner i åtstramningarnas tidevarv inte hade råd att skicka sina barn till Albacken.

Makarna Salomonsson köper skolbyggnaden av Bräcke kommun och den gamla lärarbostaden av det kommunala fastighetsbolaget Bräcke Teknik, som är under likvidering.

Ett av skälen till köpet är att makarna hoppas att SCA:s och norska Statkrafts jättelika vindkraftssatsning i östra länsdelen ska sjösättas.

En stor vindkraftpark planeras i trakten av Albacken och om projektet kommer igång räknar Ingemar Salomonsson med att det kommer att behövas en hel del utrymmen, både kontors- och andra faciliteter, vilket således gives i Albacken.

– Jag välkomnar givetvis andra företag till mitt nyförvärv.

Prislappen på skolan och lärarbostaden är sammanlagt 200 000 kronor.

Mer läsning

Annons