Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bonusnarkomaner och platt skatt

En gång i tiden räknades girighet som en av de sju dödssynderna. I dag har girigheten så många ansikten att de inte ens ryms i SAF-högkvarteret, LO-borgen eller Facebook.

Annons

Nog är vi rätt många som längtar efter tidningsrubriken: ”Kritiserad direktion fick Fonusprogram!” Häromdagen kom den, synd nog bara i Grönköpings veckoblad.

Det stör mig att våra kära politiker vägrar att se uppenbara samband och strukturer i vårt svenska högskattesamhälle. Det finns faktiskt ett gemensamt namn för AMF, bonusnarkomaner, svartarbete, den grå ekonomin, Wanja Lundby-Lundin, det kvittolösa samhället, generösa fallskärmsavtal, Skandia, optimala optioner, Liechtenstein och höga pensionsförsäkringar. Den gemensamma nämnaren är den konfiskatoriska skattepolitiken. Same difference om det är vänsterns eller högerns.

Visst är det frånstötande, ja fysiskt äckligt att Christer Elmehagen ska få 104 miljoner i pension medan pensionärerna tvingas snegla mot kattmatshyllan på Ica. Visst, Elmehagen är en girigbuk men faktum är att ingen vet hur mycket han får behålla av dessa etthundra mille. Kanske alltihop, kanske ”bara” några miljoner. Vi vet nämligen inte om han hör till Sveriges många nollskattebetalare. Eller om han kanske pungar ut med väldigt mycket i skatt.

Vi har ett oerhört komplicerat skattesystem i Sverige. I princip går skattelagstiftningen ut på följande: alla som har råd att betala skatt kan smita från den. Däremot de som inte har råd att betala skatt gör det.

Över etthundra odeklarerade miljarder kronor har sedan 1980 försvunnit utomlands. Lägg därtill att över etthundratusen ekonomiskt verksamma svenskar nolltaxerare varje år. Det är inte klokt.

Skatteplanering och kreativ bokföring har alltid varit en favoritetgren bland höginkomsttagare. Men, uppriktigt sagt, det är svårt att förebrå dem. Mona Sahlin torde väl vara rätt ensam om åsikten: ”Det är häftigt att betala skatt.” Då är det lättare att hålla med salig socialministern Gustav Möller ”Varje felanvänd skattekrona är en stöld av folket”.

Platt skatt – alla betalar samma procentuella skattesats oavsett inkomst – är inte längre en udda ekonomisk teori. Den linjära skatten är i högsta grad verklighet och det fungerande skattesystemet i 24 länder. Platt skatt, på engelska flat tax, praktiseras redan i Sverige, såväl hög- som låginkomsttagare betalar lika mycket i moms. Den kommunala skatten är platt, även om den varierar mellan olika kommuner. Därför vore steget inte särskilt långt att också göra den vanliga inkomstskatten platt.

Jag har länge pläderat för platt skatt med alla dess vinster både för rättvisan och samhällsekonomin. Platt skatt är inte alls dåligt för de svaga, platt skatt är allas vän – utom de arbetsskyggas. Jag träffade så sent som häromdagen en svenska som sa: Nej, det lönar sig inte att arbeta mer för då försvinner allt i skatt. Ett skattesystem som leder till sådana effekter, eller att det är lika lönsamt att leva på bidrag, är helt enkelt korkat. Speciellt i dessa tider då alla borde lägga in en högre växel.

Platt skatt är enkelt, lättadministrerat och, viktigast av allt, transparant. Platt skatt betyder att man kan bli rik på arbete, inte bara på fallskärmar, pensionsavtal och bonus.

Min förstamajparoll är tydlig: Bonusnarkomanerna till Fonus och platt skatt – nu! Z

Mer läsning

Annons