Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blir man klokare av en tupplur?

Annons

Läste i den stora Draken att inlärning underlättas om man tar sig en tupplur först! Det var vetenskapsmän på andra sidan Atlanten som kommit på det. Och då måste det väl vara sant?  Rent praktiskt blir det förstås lite svårt att ordna. Jag menar sovsalar på alla skolor, till exempel. Men skämt åsido: att en tupplur kan vara nyttig ibland förstår väl vem som helst. Men att man skulle vara bättre rustad att lära sig saker efter vilostunden är ju nytt.

Alla har förstås inte gåvan eller har inte tid att nyttja den. Kanske kafferasten vore en möjlighet? Och stressade småbarnsmammor borde kanske sova med bebisen istället för att försöka hinna med allt ogjort?

För mig är dan förstörd om jag skulle sova en stund, säger en del. Eller: om jag somnar så sover jag alldeles för länge.

Låt mig komma med ett litet tips!

Lägg dig på soffan och ta en penna i handen närmast soffkanten. Andas lugnt. Jag försäkrar att du vaknar omedelbums när pennan faller till golvet!

Det finns missuppfattningar. Till exempel: om jag tar mig en lur på dagen så sover jag sämre på natten. Icke! Den som har dålig nattsömn vet att kompensera med en stund mitt på dagen. Vi är inte överens på den punkten, doktor Sinko och undertecknad. Med andra ord, vetenskap och beprövad erfarenhet krockar med varandra.

Maken var en fena på tupplurar.

– Väck mig om tio minuter! kom han flängande och sa. Lade sig på soffan, tog en tidning över ansiktet, sov sina minuter och kunde pigg och alert hasta iväg till nästa sammanträde. Men så klagade han heller aldrig över trötthet. Det är värt att pröva. Man kan väl försöka?

Annons