Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

– Vi behöver ett statligt krispaket efter konkursen

/
  • Lena Olsson (BE), kommunalråd  i Berg, efterlyser ett statligt krispaket efter alla motgångar.

384 arbetstillfällen har försvunnit från Berg de senaste 18 månaderna, motsvarande drygt 23 000 jobb i Göteborg.

Annons


– Vi behöver pengar som vi själva får disponera, säger hon.

Exakt hur mycket pengar ett eventuellt krispaket skulle behöva innehålla för att kommunen ska få bukt med den höga arbetslösheten är Lena Olsson osäker på.

– Det kan jag inte svara på. Men vi skulle behöva stöd från regeringen i form av pengar som vi fritt får disponera över för att jobba med de här frågorna, säger hon.

Ännu har ingen förfrågan om statliga medel skickats till regeringen. Länets kommuner och företagare arbetar just nu tillsammans under ledning av landshövning Britt Bohlin för att stoppa den växande arbetslösheten, och arbetet kan komma att resultera i en förfrågan om stöd längre fram.

I väntan på ett eventuellt statligt finansierat krispaket har Bergs kommun och Arbetsförmedlingen inlett ett samarbete för att öka tillväxten i kommunen. Under ett gemensamt projekt, som fått namnet ”Lyft”, ska de båda organisationerna försöka öka sysselsättningen och tillväxten av nya företag.

Arbetsförmedlingen ska nyanställa en person som ska koncentrera sig på arbetslösheten. Samtidigt kommer kommunen att rekrytera en studie- och yrkesvägledare som också ska delta i projektet. Dessutom kommer kommunstyrelsen föreslås söka bidrag hos Sociala fonden samt uppmana varje enhet i kommunens förvaltning att ta mot minst en praktikant i sin verksamhet – det beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott under gårdagens extrainsatta möte med anledning av ACB Laminats konkurs.

– Det är viktigt att vi gör någonting för att stoppa den här negativa utvecklingen. 384 arbetstillfällen i en kommun med 7 400 invånare är mycket, säger Lena Olsson.

Enligt kommunens egna uträkningar motsvarar de förlorade arbetstillfällena i Berg 3 070 jobb i en stad av Östersunds storlek, och 23 043 arbetstillfällen i en stad som är lika stor som Göteborg.

Men trots de dystra uträkningarna ser Lena Olsson positivt på Bergs kommuns framtid.

– Konjunkturen är på väg uppåt, men det kommer troligtvis inte att märkas här förrän om ett halvår. Under tiden är det viktigt att vi arbetar för att behålla invånarna i kommunen, säger Lena Olsson.

– Dessutom är det en del företag som vi vet är på gång att etablera sig i kommunen. Och även om det inte motsvarar de arbetstillfällen som gick förlorade bland annat vid ACB Laminats konkurs känns det positivt, fortsätter hon.

Mer läsning

Annons