Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veteran i Berg: Vänstern ska ha 25 procent av väljarstödet

/
  • Alf Lundin och Folke Jonsson hoppas på stor framgång för vänstern i höstens kommunval. Folke, som precis återvänt till politiken, tror att partiet nästa mandatperiod kan ha 20–25 procent av väljarstödet.   Foto: Sandra Högman

Trots att det är åtta månader till valet har Vänsterpartiet i Berg redan ett valprogram. Dessutom har partiet värvat en veteran i sammanhanget som ska locka nya väljare.

Annons

Folke Jonsson, Hackås, har tidigare arbetat fackligt och varit ombudsman på Transportarbetareförbundet. Han var under flera år en av socialdemokraternas största profiler i Bergs grannkommun Ånge. Och i valet 1998 var det, enligt mångas utsago, Folkes förtjänst att vänstern i Berg tog toppnoteringar i kommunvalet.

Nu är tanken att han ännu en gång ska öka vänsterns inflytande i Bergs kommun. Efter ett par år i Ed har Folke Jonsson valt att flytta tillbaka till Hackås och åter engagera sig i politiken.

Och hans ambitioner är höga.

Trots att kommunfullmäktige nästa år kommer att krympa från 39 ledamöter till 31, är Folke Jonssons målsättning att öka antalet platser i kommunens högsta beslutande organ.

– Mellan 20 och 25 procent av rösterna är ett rimligt mål, säger han.

Folkes Jonssons ambition kan jämföras med de nio procent partiet har i dag. Samtidigt som Folke Jonsson beslutat sig för att återuppta sitt politiska intresse har Vänsterpartiet i Berg börjat arbeta med sitt valprogram för 2010. Enligt ett första utkast har partiet valt att lägga fokus på de personer som redan bor, och som i framtiden kommer att bo, i Berg.

– Det ska vara ett mervärde att bo i Berg, säger Alf Lundin, vänsterns gruppledare i fullmäktige.

Bland annat vill partiet ha fri pendlings- och kollektivtrafik för invånarna.

Dessutom vill vänstern indexreglera avgifter för sopor och avlopp, begränsa privatiseringen av vård och omsorg och satsa på en särskola utifrån barnens behov. Partiet har också som ambition att öka kommunens handikapp- och pensionärsråds inflytande samt satsa på säsongsboenden för äldre om de vinner valet i höst.

Uranfrågan, vilken debatterats hård det senaste året, vill partiet däremot inte göra till en valfråga.

– Vi har ett inriktningsbeslut i kommunen som säger att vi ska säga nej till projektering och brytning av uran. Om vi länge fram får signaler om att invånarna har en annan uppfattning får vi folkomrösta i frågan, säger Alf Lundin.

Vilka partier kan vänstern tänka sig att samarbeta med under den kommande mandatperioden?

– Vi får se efter valet. Vad vi vet är i alla fall att vi inte vill samarbeta med centern, det gick ju inte så där jättebra sist, säger Alf Lundin.

Mer läsning

Annons