Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Verksamhetsnämnden i Bergs kommun får vara kvar – ett tag till

Verksamhetsnämnden i Bergs kommun får vara kvar, åtminstone ett tag till. Diskussionerna om kommunens dåliga ekonomiska läge tog återigen mycket tid i anspråk när kommunstyrelsen sammanträdde förra veckan.

Annons
– Vi lyfte ut ärendet om verksamhetsnämnden. Konsekvenserna om man tar bort nämnden måste utredas mer, säger Dan-Olov Westberg, c, vice ordförande i Bergs kommunstyrelse.
Ramtilldelningen inför nästa år var uppe för beslut.
– Verksamhetsnämnden får cirka 354 miljoner kronor, det är dock något mer än vi sagt tidigare. Kommunstyrelsens ram sänktes från 46 miljoner kronor till 43, säger Dan-Olov Westberg.
Kommunstyrelsen går dessutom med en ännu större underskott i år än tidigare prognos. I dagsläget visar prognosen på ett underskott på 800 000 kronor.
Ytterligare ett bekymmer för den kommunala budgeten är att skatteintäkterna förväntas bli mindre än man tidigare trott.
– Skatteprognosen har skrivits ned ytterligare. Enligt Sveriges kommuner och landsting handlar det om tre miljoner kronor mindre. Det kan även komma att skrivas ned ännu mer, säger Dan-Olov Westberg.
Det var dock inga oenigheter i beslutspunkterna som rörde budgeten den här gången. Men socialdemokraterna håller på med en skuggbudget, som inte är klar ännu, så partiet vill ha en protokollsanteckning om att de kan ändra sig beroende på vad som kommer fram i deras budgetarbete.
Integrationsservice går 400 000 kronor i minus. Kommunens organisation bantades kraftigt tidigare, nu arbetar bara en person på integrationsservice. Flyktingarna har också blivit färre än beräknat.
– Men det går inte att krympa organisationen mer. Då måste vi lägga ned den och vi har ju avtal att ta emot 15 personer per år, säger Dan-Olov Westberg.
I ett extrainsatt kommunstyrelsesammanträde 11 november ska politikerna ta ställning till hur det negativa resultatet ska åtgärdas.
Budgetarbetet i Bergs kommun handlar för närvarande endast om att få ihop nästa år.
– Vi har ett beslut sedan tidigare om att ta fram tvåårsbudgetar men nu måste vi få ihop 2009 innan vi kan gå vidare med att titta på 2010, säger Dan-Olov Westberg.

Mer läsning

Annons