Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Verksamhetsnämnden i Berg kan försvinna

Verksamhetsnämnden i Berg hotas av nedläggning. Från och med nästa mandatperiod kan nämndens samtliga ansvarsområden hamna under kommunstyrelsen.

Annons

I fjol föreslog Miljöpartiet i en motion att verksamhetsnämnden i Berg ska läggas ner och att kommunstyrelsen ska utvidgas och överta allt ansvar.

Kommunfullmäktige sa nej till förslaget, men gav kommunchefen Britt-Inger Stein-Öhrnell i uppdrag att fortsätta utreda frågan.

Om någon månad förväntas Stein-Öhrnell ha ett första utkast färdigt på hur verksamhetsnämnden skulle kunna nedmonteras.

– Jag kommer först presentera ett arbetsmaterial för politikerna. Om det finns ett politiskt intresse att fortsätta processen kommer jag ta fram ett beslutsunderlag som sedan ska ut på remiss, säger Britt-Inger Stein-Öhrnell.

Om förslaget välkomnas av beslutsfattarna har kommunchefen som ambition att ett beslut om verksamhetsnämndens framtid ska fattas vid kommunfullmäktige i juni.

Är förslaget, att en liten grupp har ansvar över nästan hela kommunen, demokratiskt?

– Om det här förslaget blir verklighet kommer troligtvis flera beredande organ att bildas. Dessutom kommer antalet platser i kommunfullmäktige nästa år att krympas från 39 till 31 ledamöter.

– Det här förslaget är i linje med det beslutet; att krympa resten av organisationen och anpassa den utifrån det befolkningsunderlag vi har i kommunen i dag, säger Britt-Inger Stein-Öhrnell.

Torsten Medalen (C), som i dag är ordförande för verksamhetsnämnden, är tveksam till förslaget att lägga ner nämnden och flytta allt ansvar till kommunstyrelsen.

– Det finns både för- och nackdelar. Det skulle till exempel bli mindre splittrat politiskt, men det skulle bli väldigt långa föredragningslistor och långa möten, säger han.

Hur skulle du rösta om frågan togs upp i dag?

– I dag skulle jag nog säga att det är bättre att behålla den organisation som vi har i dag. Vi är inne i ett omställningsarbete och om organisationen ska göras om igen tror jag att det skulle bryta ut en stor oro, säger Torsten Medalen.

Mer läsning

Annons