Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargstammen får friskt blod

Den svensk-norska vargstammen har tillförts mer friskt blod än vad som tidigare varit känt.

Annons

Inte bara en, utan två, invandrade rysk-finska varghannar har fått valpar de senaste två åren.
Sedan tidigare har forskarna känt till att hannen i det så kallade Galven-reviret i Hälsingland är av östligt ursprung. Han har fått valpar med en hona såväl i fjol som i år.
Nu har DNA-analyser avslöjat att en annan hanne, som blev far till en valpkull i Kynna-reviret i norska Hedmark förra året, också är en nyligen invandrad varg.
Fräscha gener
Det innebär att stammen, som sedan länge är svårt inavlad, nu får in nya fräscha genvarianter som bättre står emot sjukdomar och genetiska defekter. Sammanlagt är de båda hannarna fäder till cirka 18 valpar.
– Det är helt enormt. Och det kommer så väldigt lägligt med tanke på att det ska bli jakt på varg i vinter, säger Olof Liberg, koordinator för det skandinaviska vargprojektet Skandulv.
– Några av de här valparna är säkert redan döda. Men åtminstone hälften är säkert i livet. Och några av dem kommer troligen att fortplanta sig och sprida sina anlag.
Ungdjur på vandring
Många av ungarna i fjolårskullarna är i det här skedet på vandring för att söka upp egna revir. Ett av ungdjuren var troligen i Jämtland i somras att döma av spillning som forskarna analyserat.
– En detalj är oroande. Hannen i det norska reviret har inte synts till på länge och det har funnits tecken på att tiken är ensam. Det kan betyda att hannen är död, säger Liberg.
Hannen i Galven-reviret är dock fortfarande vid full vigör. Förhoppningsvis kommer han att kunna bli far till ytterligare valpkullar. Visserligen har regeringen och riksdagen bestämt att det ska bli licensjakt på varg i Sverige i vinter – för första gången på många decennier – men Galven-reviret blir sannolikt fredat.

Mer läsning

Annons