Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vardagen blir allt tyngre för Gösta

/
  • Gösta Olofsson kämpar för att få sin vardag att gå ihop. När det är dags att handla blir det färdtjänst eller att försöka samåka med bekanta. Foto: Sandra Högman

Gösta Olofsson från Svenstavik är en av alla de män som fått beskedet prostatacancer. Cancern har spridit sig till skelettet och Göstas liv kommer inte att kunna räddas.

LT kommer en tid att följa Göstas vardag, hans medicinering och kampen mot den dödliga sjukdomen. I dag berättar vi om Göstas vardag.

Annons

Sedan LT berättade om Gösta Olofsson förra gången har hans hälsotillstånd försämrats. Musklerna i nacken har börjat försvagas och för varje dag blir det svårare för honom att hålla upp huvudet.

– Skelettcancern kan ha spridit sig till nacken, men det kan också bero på att musklerna förtvinar som en biverkning av mitt hormonimplantat som ska stoppa metastaserna från att sprida sig, säger Gösta.

För drygt två veckor sedan berättade LT om Gösta Olofssons andra droppbehandling som ska göra hans skelett starkare. Nu är det dags för den tredje dosen och i onsdags var Gösta på hälsocentralen för att ta de förberedande proverna.

– Det gick bra sist. Förutom någon febertopp har jag inte haft några biverkningar, jag hoppas att det ska gå lika bra den här gången, säger Gösta.

Och i slutet av november ska han åter ha kontakt med sjukvården. Då är det dags att sätta in ett nytt hormonimplantat.

Samtidigt som Gösta kämpar mot cancern får han pussla en hel del för att få vardagen att gå ihop. Han har omkring en mil till närmaste affär och får därför beställa färdtjänst eller lita på bekantas goda vilja när han ska göra sina inköp.

– Men med färdtjänst kan det bli lite stressigt. Dessutom är det svårt att veta om jag kommer att orka just den dagen jag planerat att handla eftersom man måste beställa färdtjänst en dag innan.

Under den senaste månaden har det blivit allt svårare för honom att få orken att räcka till både inköp och det övriga hushållsarbetet.

– Jag har precis blivit beviljad hemtjänst. Jag ska få hjälp med städning och tvätt var tredje vecka. Det känns skönt att få lite hjälp, säger han.

Matlagning har det också blivit lite si och så med. När Gösta väl lagar mat gör han stora portioner som ska räcka flera dagar.

– Många frågar mig hur jag kan äta samma mat flera dagar i rad. Men det är väl ingen konst så länge det smakar gott, säger han.

– Dessutom har jag ingen lust att få färdiga lådor av hemtjänsten, det känns inte så aptitligt.

Mellan de sysslor som måste göras sitter Gösta en hel del framför sin dator och skriver på sin blogg där han berättar om sin sjukdom, medicineringen och sina tankar på livet.

– Förutom att jag får tiden att gå, är mina läsare mitt stora stöd.

Mer läsning

Annons