Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var sjätte blir av med jobbet inom vården i Berg

Var sjätte vårdanställd i Berg kan komma att sägas upp. Efter nyår riskerar 40 till 45 undersköterskor och vårdbiträden att bli av med sina jobb.

– Mycket oroande, säger Kommunals Jan-Erik Eriksson.

Annons

Reduceringen av personalstyrkan är en direkt konsekvens av den budget som kommunfullmäktige klubbade i slutet av november.

Totalt ska 28 miljoner kronor sparas inom den kommunala verksamheten 2010. Och som LT tidigare berättat är det vården som får ta den största smällen. Hälften av sparbetinget, 14 miljoner kronor, har hämtats i vård- och omsorgsbudgeten.

I dag arbetar omkring 250 personer med att ta hand om gamla och sjuka människor i kommunen. För att klara sparbetinget måste 32,66 årstjänster inom vården plockas bort.

– Mellan 40 och 45 personer kommer att beröras, säger kommunens organisationschef Bo Lindström.

Den planerade personalminskningen betyder att var sjätte vårdanställd i kommunen ska bort.

Samtidigt som arbetet för att säga upp folk har påbörjats har kommunen skickat ut ett erbjudande till alla som under det kommande året fyller 61 eller mer. Förhoppningen är att flera av dem ska acceptera ett erbjudande om att sluta tidigare mot ett avgångsvederlag.

– Förhoppningen är att så få anställda som möjligt på det viset ska tvingas sluta, säger Bo Lindström.

Kommunals ordförande i Berg, Jan-Erik Eriksson, är mycket bekymrad över kommunens planerade uppsägningar.

– Jag är naturligtvis oroad över de medlemmar som blir arbetslösa med allt vad det innebär, men jag är också bekymrad över den personal som blir kvar, säger han.

– Även om drygt 32 tjänster försvinner kommer det fortfarande att finnas kvar lika många arbetsuppgifter. Personalen kommer att få springa väldigt fort för att hinna med, fortsätter Jan-Erik Eriksson.

Dessutom är Jan-Erik Eriksson inte säker på att kommunen kommer att spara lika pengar på uppsägningarna som de kalkylerat med. Han tror att Berg med den minskade personalstaben kommer att få problem att klara de åtaganden som lagstiftningen föreskriver.

– Då behöver de anställa folk periodvis för att klara arbetsbelastningen, och då kommer de inte kunna hålla budget, säger han.

Och ytterligare varsel om uppsägningar väntas komma. Även inom den administrativa delen kommer människor under året att få sluta för att kommunen ska få plats i budgetkostymen. De fackliga förhandlingarna i den frågan beräknas komma i gång i början av februari.

Mer läsning

Annons