Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänstern hoppar av samarbete

/
  • Det fungerar inte längre att sitta och administrera politik som vi inte ställer oss bakom, säger Alf Lundin, vänsterpartiets ordförande i Bergs kommun. Foto: Ulrika Dahlqvist

Regnbågsalliansen kommer att få klara sig utan det röda inslaget. Vänsterpartiet i Berg har valt att bryta majoritetssamarbetet. – Den respekt som är nödvändig finns inte, säger ordförande Alf Lundin.

Annons
Det är den omdebatterade skolfrågan som har fått vänsterpartiet att lämna samarbetet med de övriga fyra partierna i majoritetsgruppen, som även kommit att kallas regnbågsalliansen. Partiet anser att frågan blivit så infekterad att den i nuläget endast är "en karta över politisk oenighet".
– Droppen som fick bägaren att rinna över kom i samband med beslutet att flytta årskurs sex till högstadieskolorna. När jag föreslog att lägga ärendet på is tills vi bildat en dialoggrupp för skolan blev jag nedröstad av mina egna, säger Alf Lundin.
Partiet har länge funderat på huruvida de ska fortsätta att ingå i majoritetsgruppen. I söndags fattade vänsterpartiets styrelse beslutet att bryta allt samarbete.
– Det har inte fungerat som det var tänkt. Ett exempel på det är folk som gått ut och förespråkat egna tankar och förslag utan att förankra dem i hela majoritetsgruppen först, säger Alf Lundin.
I samband med att vänstern meddelat att de inte längre tänker samarbeta med centerpartiet, moderaterna, kristdemokraterna och Bergspartiet har Alf Lundin också aviserat att han tänker lämna sin post som ordförande i barn- och utbildningsutskottet.
– I och med kommunfullmäktige i november kommer jag att avsäga mig uppdraget, säger han.
Vänsterpartiet har tre mandat i kommunfullmäktige av 39. Avhoppet kommer därmed inte innebära att partiet får en vågmästarroll. För att den politiska sammansättningen i Bergs ska förändras krävs att ytterligare ett eller två partier hoppar av.
– Det här väcker säkert funderingar hos andra partier. Jag skulle inte bli förvånad om fler hoppar av, säger Alf Lundin.
Samtidigt vill Alf Lundin betona att han tror att vänsterpartiet i och med beslutet kommer att ha större möjlighet att påverka, inte minst i budgetprocessen, där man har för avsikt att "påvisa ett nytt tänk när det gäller inkomstökning via skattehöjning".

Mer läsning

Annons