Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VA-motståndare hotas i anonyma brev

Det planerade avloppsverket i Eggen utanför Rätan har blivit en fråga för polisen. I anonyma brev har någon försökt tysta motståndarna till placeringen av verket.

Annons

Jan-Olof Jarsjohn, ordförande för Rätansbyns skifteslag och medlem i den så kallade Stoppa Eggen-gruppen, har hittills fått flera brev med hotfull innebörd.

– Brevskrivaren vill att jag ska dra tillbaka överklagandet av länsstyrelsens beslut att godkänna verket, säger Jan-Olof Jarsjohn till LT.

Den eller de som har skrivit de anonyma breven anser att Jan-Olof Jarsjohn har fel i sina resonemang och att kommunen skulle förlora arbetstillfällen om den planerade infiltreringsanläggningen inte placerades i Eggen.

Men Jan-Olof Jarsjohn är av en annan åsikt:

– Jag är inte emot ett bygge, det är placeringen jag inte tycker om. Och arbetstillfällen har väl ingenting att göra med var anläggningen byggs.

När LT förra veckan berättade att fyra markägare samt Rätans fiskevårdsförening och Rätansbyns skifteslag överklagat länsstyrelsens beslut damp ytterligare brev med hotfull innebörd ned.

– Jag blir faktiskt mest förbannad. Det här taggar mig ännu mer att fortsätta arbeta för att stoppa infiltrationsanläggningen i Eggen. Men det har varit jobbigt för anhöriga i min närhet som tagit illa vid sig, säger Jan-Olof Jarsjohn och berättar att han i torsdags lämnade in en komplettering till sitt överklagande av länsstyrelsens beslut.

Som LT tidigare har berättat har Bergs kommun fått klartecken av länsstyrelsen att bygga ett reningsverk sydost om Utanbergsvallarna.

Tanken är att tryck- respektive självfallsledningar ska kopplas mellan Storhogna/Sångbäcken och Katrina och Klövsjö. Det renade vattnet ska sedan infiltreras i naturområdet Eggen utanför Rätan.

Under en rad bymöten har invånarna i området framfört sitt missnöje med placeringen av infiltrationsanläggningen.

De vill i stället att det renade avloppsvattnet ska ledas till Älderåmagasinet där vattnet får rinna ut i Ljungan, detta för att skydda Röjån och grundvattnet i Eggen.

Jan-Olof Jarsjohn har pratat med polisen om breven och gjort en anmälan. Just nu rubriceras ärendet som ofredande, men om fler brev dimper ner i brevlådan kommer troligtvis brottsrubriceringen att ändras till olaga hot.

– Nu vill jag bara att vi ska få ett stopp på det här. Det är inte roligt för någon, säger Jan-Olof Jarsjohn.

Mer läsning

Annons