Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppmaning till politiker: Kom och jobba i vården

/
  • Vården ser ut att bli den stora förloraren när Bergs kommun tvingas spara. Cathrin Fundin-Petersson, Annelie Zakrisson, Ann-Kathrine Olofsson, Gunvor Englund, Märta Lundqvist och Lena Löfhaugen, jobbar alla inom vården, stationerade i Myrviken. Innan de slutgiltiga besluten fattas vill de att politikerna ska göra praktik på de arbetsplatser som hotas av nedskärningar. Foto: Sandra Högman

Vården pekas ut som en av förlorarna när Berg måste spara. Nu kräver vårdpersonalen att politikerna gör praktik på de arbetsplatser som hotas av nedskärningar.

Annons

– I många andra kommuner praktiserar politikerna på flera arbetsplatser för att skapa sig en uppfattning om de olika verksamheterna. Så här i besparingstider borde även politikerna i Berg ge sig ut i verkligheten, säger Ann-Kathrine Olofsson, som arbetar inom hemvården Hackås-Oviken.

– Och någon timme mitt på dagen räcker inte. Här pratar vi om att följa med under flera arbetspass, tillägger Cathrin Fundin-Petersson, på äldreboendet Dalsätra i Myrviken, som ligger granne med hemvårdens lokaler.

De båda får medhåll av Lena Löfhaugen, som arbetar vid Fjällglimtens äldreboende, också det i Myrviken:

– Om de fortfarande tycker att det är okej att spara efter sin praktik, kan jag acceptera de nedskärningar de beslutar om, säger hon.

I går berättade LT om det tuffa budgetförslag som på tisdagen presenterades i Berg. Totalt ska 28 miljoner kronor sparas under 2010.

Hårdast smäll får, enligt förslaget, verksamhetsnämnden ta. Totalt ska nämnden spara 26 miljoner kronor, vilket bland annat innebär att den respittid som skolorna i kommunen fick i vintras kan komma att upphävas och skolorna i Klövsjö, Skålan, Åsarna samt högstadiet i Rätan kan komma att läggas ner.

– På så sätt skulle vi få en besparingseffekt på tre miljoner kronor, säger nämndordförande Torsten Medalen (C).

Ännu mer räknar kommunen med att spara inom vård och omsorg. Omkring 14 miljoner kronor föreslås hämtas in på hemvård, hemsjukvård, äldreboenden och andra kommunala vårdinstanser.

Totalt handlar det om någonstans mellan 20 och 23 tjänster som kommer att försvinna. Men fler personer kommer att beröras av eventuella varsel eftersom alla inte arbetar heltid.

– Det som är besvärligast när det kommer till vården är att det nästintill är omöjligt att spara pengar och samtidigt bibehålla kvalitén, säger Torsten Medalen.

Långpraktik i verksamheterna innan besluten fattas är Torsten Medalen något skeptisk till:

– Det är egentligen ingen tokig idé. Men det kanske inte är så lämpligt att jag börjar arbeta som vårdbiträde eller undersköterska. Jag tycker att vi har rätt god uppfattning om situationen inom vården eftersom vi har flera undersköterskor som sitter i nämnden, säger han.

På hemvården Hackås-Oviken och äldreboendena Fjällglimten och Dalsätra var stämningen i går något tryckt bland personalen. Besparingarna var det naturliga samtalsämnet under kafferasterna.

– Det är klart att man är orolig för sitt jobb. Jag trodde att jag skulle ryka förra gången, men klarade mig, säger Annelie Zakrisson, som arbetat inom kommunen i fem år.

Mer läsning

Annons