Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tydligt budskap i urandemonstration

/
  • Ett hundratal personer visade sin åsikt om uranprospektering.
  • Andrea Månson, 10 år, från Oviken tog täten i demonstrationståget mot prospektering och brytning av uran.
  • Ett hundratal personer visade sin åsikt om uranprospektering.
  • Budskapet var tydligt när ett hundratal personer på söndagen deltog i en demonstration mot borrning och prospektering av uran.
  • En röst ur demonstrationståget: ”Projekteringsbolagen vill att allting ska gå så smidigt som möjligt, så är vi bara tillräckligt besvärliga och visar vad vi tycker tror jag att vi kan slippa brytning.”
  • Skådespelaren och kulturpersonligheten Mikael Rahm läste egna texter på temat uranbrytning, på plats i Orrgården.

Ortsborna fortsätter kampen mot uranprospekteringen.
I går lades grunden till en förening som ska värna miljön runt Storsjöbygden.

Annons

– Uran i Jämtland, nej tack!
Budskapet var tydligt när ett hundratal personer i går demonstrerade mot prospektering och brytning av uran.
– Det finns ingen framtid i Jämtland om det anläggs en gruva här, säger Monica Persson, en av dem som deltog i demonstrationen i Oviken i går.
– Projekteringsbolagen vill att allting ska gå så smidigt som möjligt, så är vi bara tillräckligt bevärliga och visar vad vi tycker tror jag att vi kan slippa brytning, tillägger en man i demonstrationståget.
Innan tåget marscherade från Orrgården i Oviken mot Vikdrolet lyssnade deltagarna på ett föredrag av geologen Olov Holmstrand, som redogjorde vad en urangruva i Ovikenområdet skulle innebära för bygden.
– Även om man skulle lägga tillbaka avfallet efter brytningen i själva gruvan skulle markytan höjas med 57 meter, säger han.
Men en eventuell gruva skulle också kunna innebära en stor miljöpåverkan i hela Jämtland – inte bara i de områden där uranet bryts.
– Det finns en stor risk för att rester från avfallet skulle förorena hela Storsjön, säger Olov Holmstrand.
På plats i Orrgården fanns också skådespelaren och kulturpersonligheten Mikael Rahm som läste egenskrivna texter på temat uranbrytning. Även representanter från Nianfors, som har erfarenhet från arbeta för att stoppa uranbrytning, var med på mötet.
– Det finns mycket kraft här, om ni arbetar tillsammans kommer ni att lyckas stoppa planerna på uranbrytning, var Nianfors-representanten Karl-Gunnar Karlssons budskap.
Och att arbeta tillsammans är precis vad ortsborna tänker göra. Efter demonstrationen samlades en stor del av åhörarna i Orrgården igen för att diskutera hur de ska fortsätta kampen för att projekteringen och borrningen efter uran ska stoppas. Resultatet blev att grunderna för en ny förening lades.
– Vi har bildat en interimstyrelse. Nu ska vi värva medlemmar, arbeta fram stadgar och kalla till ett första årsmöte, säger Diana Fernlund, en av de drivande i arbetet mot uranet och en av styrelsemedlemmarna i den tillfälliga styrelsen.
– Jag tror att det här kommer att bli jättebra. Vi har allt att vinna, ingenting att förlora på det här.
Föreningens syfte är att värna miljön i hela Storsjöbygden.

Mer läsning

Annons