Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvingas höja rösten än en gång

/
  • Diana Fernlund står mitt i det område där CPM vill bygga en gruva, och jämför med katastrofexempel runtom i världen.
  • Irene Sandberg och Daniel Arvastsson tror att debatten i sig kan ha en negativ effekt på bygden.
  • Innefattar utsikten till Åreskutan och Oviksfjällen ett större känslomässigt värde än siffror kan redovisa?
  • Företag som provborrat i Ovikebygden. Det skuggade området är i ropet i dag.

När nästa steg mot en urangruva tas måste motståndarna i Oviken åter väcka liv i debatten.

Annons

Jämfört med tidigare år hade Ovikenbygdens invånare ett relativt lugnt 2014. Debatten om uranbrytning i området låg vilande men väcktes över en natt sedan det kanadensiska bolaget Continental Precious Minerals, CPM, tog nya tag i frågan. Motståndarna till brytningen måste höja rösten igen.

– Det var ingen angenäm överraskning när den här nyheten kom, säger Daniel Arvastsson som bor i Hackåsen och ligger bakom facebookgruppen "Oviksbygden mot brytning".

En annan facebookgrupp kallad "Nej till Uran i Storsjöbygden" frågade sig nyligen på sin sida om denna skulle fortsätta. Nu när frågan åter blivit högst aktuell är gruppen lika aktiv som någonsin med Diana Fernlund från Myrviken i spetsen.

Diana Fernlund har sedan 2009 gjort egna undersökningar om uranbrytning runt om i världen och visar exempel på hur förödande en gruva kan vara för miljö och människor i dess omgivning.

– Nu har det kommit till att jag vill visa det här för alla, för om alla vet vad jag vet måste vi ju kunna stoppa det, säger Diana Fernlund.

CPM har tillstånd av Bergsstaten att prospektera för uranbrytning fram till den 22 juli i år. Tillståndet har förlängts i omgångar sedan 2005, vilket väcker frågor hos bland andra Irene Sandberg som bor i Åbbåsen mitt i det aktuella området.

– De har inte varit här på hela vintern, man undrar varför de får nya tillstånd när de ändå inte gör något, säger Irene Sandberg.

– Det känns oseriöst, som att de gör så här bara för att hålla aktieägarna glada.

CPM skriver i ett pressmeddelande att "varje steg framåt måste baseras på vetenskap och fakta". Frågan är om det finns ett större känslomässigt värde i Oviksbygdens natur och kultur än siffror och data kan redovisa.

– Ja, självklart. Det här är en kulturbygd där generationer har bott. De inkräktar på något som folk håller som heligt, säger Daniel Arvastsson.

Han och Irene Sandberg tror att debatten om en gruva i sig kan vara hämmande för bygden och Bergs kommun.

– Folk vill inte flytta hit om det finns risk att de måste i väg om tio år, säger Irene Sandberg.

Daniel Arvastsson fyller i.

– Då köper man ett radhus i Östersunds kommun i stället.

När de får spekulera i om det finns minsta lilla fördel med en gruva i området kommer arbetstillfällen på tal. Denna fördel synas dock strax.

– De som skulle komma hit och jobba skulle ju pendla hem och skatta i sina hemkommuner, och så skulle vi ändå inte tjäna på det, funderar Irene Sandberg.

Mer läsning

Annons