Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffa tider väntar när Berg ska komma på fötter igen

/
  • Rödins trä har precis slutfört en jätteinvestering som nu måste ros i land och det var därför aldrig på tal att de skulle ta över ACB Laminats verksamhet.
  • Rödins trä i Skanderåsen, med vd Gunnar Rödin i spetsen, har redan genom- fört det tuffa arbetet med att hitta nya kunder efter ACB Laminats konkurs.
  • Anders Englund, näringslivschef i Bergs kommun, ser, trots beskedet om ACB Laminats definitiva nedläggning, positivt på Bergs framtida företags- och arbetsklimat.

I och med beskedet att det inte finns någon köpare till ACB Laminat släcktes hoppet för många underleverantörer. För att överleva måste nu många bolag arbeta hårt för att hitta nya kunder.

Annons

Ett företag som redan i samband med ACB Laminats konkursbesked i höstas började arbeta för att hitta nya kunder är Rödins trä i Skanderåsen. Tidigare levererade de en betydande del av sin sågspånsproduktion till ACB Laminat, men sedan nedläggningen har företaget arbetat hårt för att hitta nya kunder. Och de har lyckats.

– Vi har hittat nya vägar och varken ekonomi eller personal är på något sätt i fara. Men vi tycker att det är en stor förlust att ACB Laminat definitivt nu försvinner – dels för att det var en geografiskt närbelägen och bra kund, dels för att det är tråkigt för alla berörda, säger Gunnar Rödin.

Även om det skulle vara möjligt har Rödins trä och dess ledning aldrig på allvar funderat över att köpa hela eller delar av ACB Laminats verksamhet.

– Det skulle vara dumt att ge sig in i en bransch vi inte kan någonting om. Dessutom har vi precis slutfört en jätteinvestering som vi måste ro i land innan vi eventuellt skulle kunna ge oss in i nya projekt, säger Gunnar Rödin.

Men det är inte bara underleverantörerna till ACB Laminat som kommer att få kämpa hårt den närmaste tiden. Även näringslivschefen i Bergs kommun, Anders Englund, kommer att få det hett om öronen när han och hans medarbetare ska stödja och hjälpa kommunens företagare på traven i framtida satsningar.

– Beskedet kommer väl inte direkt som en chock, vi har levt mellan hopp och förtvivlan sedan konkursbeskedet i höstas. Men naturligtvis är det tråkigt, säger han.

Men trots beskedet om att epoken ACB Laminat är över ser Englund positivt på Bergs kommuns framtida företagsutveckling. Enligt Anders Englund har kommunen en utarbetad plan för hur de ur en företagsvinkel ska arbeta för att förbättra företagsklimatet och göra det möjligt för fler bolag att etablera sig i kommunen.

Förutom sedvanlig stöttning och rådgivning till enskilda företagare finns idéer om att göra om ACB Laminats gamla fabrik i Svenstavik, som kommunen äger, till flera lokaler som därefter kan hyras ut. Bidrag till ombildningen är sökt, och svar på ansökan väntas i vår.

Så ni har inte gett upp?

– Aldrig. Vi har många möjligheter och de måste vi ta till vara på. Både turismen och utbyggnaden av vindkraft kommer förhoppningsvis att betyda mycket för arbets- och företagsklimatet i kommunen längre fram, säger Englund.

Mer läsning

Annons