Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuff uppgift att hitta nya jobb till ACB-anställda

/
  • Jörgen Olsson, handläggare på Arbetsförmedlingens lokalkontor i Svenstavik, ska tillsammans med sina kollegor hjälpa de omkring 60 före detta ACB Laminat-anställda att hitta ett nytt arbete. Foto: Sandra Högman

Handläggarna på Arbetsförmedlingen i Berg har en tuff period framför sig. I mars upphör lönegarantin för de flesta som jobbat på ACB Laminat och ett 60-tal personer ska därmed samtidigt leta nytt arbete.

Annons

– Det kommer att bli mycket jobb för oss den närmaste tiden, konstaterar Jörgen Olsson, handläggare på Arbetsförmedlingens lokalkontor i Svenstavik.

Den 25 november lämnade ACB Laminat in sin konkursansökan till tingsrätten i Östersund. Ett par veckor senare avslutades produktionen vid fabriken i Brunflo och knappt en månad senare gjorde de anställda i Skanderåsen sin sista arbetsdag.

Alla som var anställda av ACB Laminat dagen då företaget lämnade in sin konkursansökan har omfattats av den statliga lönegarantin under sin uppsägningsperiod. Några av utbetalningarna har redan upphört, men de allra flesta garantilönerna kommer att betalas ut för sista gången den sista februari.

– Grovt räknat tror jag att det är ett 60-tal Bergsbor som från och med den första mars ska träffa en handläggare och börja söka arbete ”på allvar”, säger Jörgen Olsson.

Arbetsförmedlingens mål är att alla vars garantilön som går ut om drygt en månad ska få en kallelse till en handläggare under februari.

– De som vill ha hjälp av en handläggare innan dess får naturligtvis det, men måste på eget initiativ höra av sig till oss, säger Jörgen Olsson.

I går fanns två lediga jobb i Berg på Arbetsförmedlingens officiella platsbank – ett som studievägledare i Bergs kommun och ett som försäljare på ett Sundsvallsbaserat företag.

– Tyvärr är industribranschen i kommunen, där de flesta av de arbetssökande jobbat, väldigt begränsad, konstaterar Jörgen Olsson.

Trots att det är en hektisk period som ligger framför Jörgen Olsson och den övriga personalen på Arbetsförmedlingen i Svenstavik hoppas och tror Jörgen Olsson att han och hans kollegor ska kunna erbjuda mer än vad de kunde göra för några år sedan.

– Vi har tagit emot anställda som varslats från ACB Laminat i omgångar sedan 2008, säger Jörgen Olsson.

– Det som känns bra nu jämfört med för ett och ett halvt år sedan är att vi har ett bra utbud av utbildningar och praktikplatser som kan hjälpa de arbetssökande att komma tillbaka på arbetsmarknaden, fortsätter han.

Mer läsning

Annons