Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tivoliägaren i tingsrätten: "Olyckan med karusellen var inte mitt fel"

Den 68-årige tivoliägaren förnekar att han bär ansvar för karusellolyckan på Fröjdholmen förra sommaren.
- Jag har gjort det jag kunnat, förklarade han i går för tingsrätten.

Annons
De fem flickorna skulle åka en sista gång i åkattraktionen Virvelvinden innan festplatsen Fröjdholmen stängde för kvällen. De valde den karusellvagn som de under kvällen sett gått snabbast.
Men det som skulle bli en rolig avslutning på kvällen slutade med katastrof. I samband med att en av tivolits medarbetare knuffade på den 280 kilo tunga vagnen för att ge den mer fart lossnade den från sitt fäste och slungades mot marken.
- Precis innan vagnen lossnade knakade det till, säger Kajsa Borgstöm, en av flickorna som åkte i olyckskarusellen.
I går träffades de fem flickorna som fortfarande lider av sviterna från olyckan och den 68-årige tivoliägaren, hemmahörande i Ljusdal, i Östersunds tingsrätt.
68-åringen, som står åtalad misstänkt för vållande till kroppsskada eller sjukdom, nekar till att han gjort sig skyldig till något brott eftersom han följt de regler som Rikspolisstyrelsen satt upp för tivolin av den här typen.
Virvelvinden, som byggdes i Sala på 1960-talet och såldes till 68-åringen i mitten av 1990-talet, var besiktad av en besiktningsman från Ångpanneföreningen ett par månader före olyckan, och enligt tivoliägaren själv hade den kontrollerats i samband med att den monterades upp på Fröjdholmen.
- Det har aldrig varit problem med Virvelvinden tidigare. Jag har inte behövt reparera karusellen sedan jag köpte den, sa han i rätten i går.
För rätten redogjorde flera experter på området varför karusellvagnen släppte från sitt fäste. Enligt det företag som på uppdrag av Statens kriminaltekniska laboratorium har utfört analyser av karuselldelarna har anordningen monterats felaktigt eftersom delarna svetsats fast i stället för att låsas med en låsbricka.
Enligt tivoliägaren ser låsanordningen på alla åkattraktionens vagnar likadan ut, och han själv har inte bytt ut något eller gjort några förändringar i konstruktionen under de 13 år han haft karusellen i sin ägo.
Men det är just det faktum att 68-åringen under så lång tid haft åkattraktionen i sin ägo utan att byta ut några delar eller kontrollerat bitarna närmare som åklagare Christer B Jarlås anser att 68-åringen bör dömas för brott.
- Inte en enda gång under 13 år har den tilltalade kontrollerat sin utrustning. Det ska sättas i relation till att det här tivolit monterats ner och upp mellan 15 och 20 gånger per säsong, sa Jarlås i sin slutplädering.
Tivoliägarens advokat, Torbjörn Pettersson, däremot anser inte att mannen ska dömas för brott eftersom han följt de regler som Rikspolisstyrelsen satt upp.
Flickorna har också begärt 25 000 kronor i skadestånd var.

Mer läsning

Annons