Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillståndet för Bergs VA-anläggning överklagas

Bergs planerade VA-anläggning fortsätter att möta hårt motstånd. I två överklaganden sågas valet av plats för infiltrationsanläggningen.

Annons

Som LT tidigare berättat vill Bergs kommun bygga ett reningsverk sydost om Utanbergsvallarna.

Tanken är att tryck- respektive självfallsledningar ska kopplas mellan Storhogna/Sångbäcken och Katrina och Klövsjö. Det renade vattnet ska sedan infiltreras med hjälp av naturens egna krafter och släppas ut via ett infiltrationssystem i naturområdet Eggen.

Under en rad bymöten har invånarna i området framfört sitt missnöje med placeringen av infiltrationsanläggningen.

Miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Jämtland gav i början av februari kommunen tillstånd att bygga anläggningen. Men protesterna mot det planerade bygget fortsätter.

I två överklagningar hävdar fyra markägare samt Rätans fiskevårdsförening och Rätanbyns skifteslag att reningsverket borde placeras i Långmyren, och att det renade avloppsvattnet i stället leds till Älderåmagasinet där vattnet får rinna ut i Ljungan.

– Vi är absolut inte mot själva bygget, men vi tycker att placeringen är fel, säger Ivan Brandvold, ordförande för Rätans fiskevårdsförening.

Om olyckan skulle vara framme och det händer någonting är Eggen som gränsar till andra vattendrag, bland annat Röjån, mycket känsligt och infiltreringen bör därför inte placeras där, menar Ivan Brandvold.

– I Ljungan är vattenflödet större och området blir därför inte lika känsligt, säger han.

Nu är det en lång process som väntar innan de överklagande kan få svar. Senare i veckan ska Miljöprövningsdelegationen ännu en gång titta på ärendet. Därefter lämnas det över till miljödomstolen som ska ta ställning till om beslutet ska rivas upp, återremiteras till länsstyrelsen eller godkännas.

Mer läsning

Annons