Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svartbyggare tvingas att flytta fritidshus

En långvarig tvist om ett svartbygge i Bergs kommun kan snart vara över. Husbyggaren har nu lovat att transportera bort byggnaden inom två månader.

Annons

Det var i slutet av 2006 som miljö- och byggavdelningen i Bergs kommun fick in en ansökan om bygglov och strandskyddsdispens för nybyggnad av ett fritidshus. Kort därefter visade det sig, efter en anmälan om svartbygge, att det aktuella fritidshuset redan var byggt – trots att kommunen inte gett sitt tillstånd ännu.

Miljö- och byggnadsnämnden avslog ansökan om bygglov och beslutade dessutom i oktober i fjol att byggnaden måste tas bort. Ägaren fick då två månader på sig att transportera bort byggnaden eller riva den.

Men husbyggaren överklagade nämndens beslut eftersom han varken säger sig äga själva byggnaden eller marken huset står på. I juni i år beslutade nämnden åter att husbyggaren inom två månader måste ta bort huset, eller betala 50 000 kronor i vite.

– Vi har stött och blött det här ärendet med våra jurister, och under det senaste sammanträdet beslutade nämnden att godkänna begäran om förlängd tid. Han har uppgett att han har en köpare på gång, säger miljö- och byggchef Tryggwe Eriksson. Före den 23 november ska det aktuella huset vara borta.

Mer läsning

Annons