Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svalare intresse än vanligt för Älghälga

/
  • BrittInger SteinÖhrnell invigningstalade.
  • Elever från Bergs gymnasium kastade några av de första kasten i älgskånks-VM. Tävlingen fortsätter under hela helgen. Foto: Sandra Högman

Knallarnas intresse för Älghälga verkar ha svalnat något. Precis som i fjol är färre försäljare på plats på torget i Svenstavik jämfört med tidigare år.

Annons

För två år sedan luktade det rekord för Älghälga. Fler knallar än någonsin hade då bokat plats på torget, besökarna fullkomligt invaderade marknadsstånden och arrangörerna jublade åt de goda resultaten.

Tanken var att arrangemanget skulle bli ännu större i fjol.

Men som LT berättade förra året ekade delar av torget tomt och försäljningsstånden var betydligt färre än 2007.

– Inför nästa år ska vi försöka att inte krocka med Jokkmokk marknad, då kommer säkert antalet knallar att öka igen, sa den dåvarande marknadsgeneralen Kurt Johnsson då till LT.

Men trots att det i helgen inte är någon marknad i Jokkmokk var det långt i från lika många knallar som under rekordåret 2007.

– Det är ungefär lika många knallar som i fjol, vilket är något färre än vanligt, säger det här årets marknadsgeneral Berit Ljungberg.

Hon är trots det minskade intresset från knallarnas sida vid gott mod och hoppas att marknadens besökare ska få en trevlig stund när de besöker den 17:e upplagan av Älghälga.

– Det känns bra och jag hoppas att det ska bli en lyckad marknad, konstaterar hon.

Särskilt vill Berit Ljungberg puffa för mångfaldens tält och de djur som LRF tagit med till marknadsområdet.

– Nu är det bara att hoppas att vädergudarna ska vara med oss, säger hon.

Älhhälga invigdes som vanligt vid lunchtid på fredagen. I år var det kommunchefen BrittInger SteinÖhrell som invigningstalade. Därefter gjorde både skolelever, politiker och företagare upp i den berömda älgskånkskastningen.

Mer läsning

Annons