Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Succé när Svenstamarknad öppnade efter tjugo år på is

/
  • Syskonen Fredrik och Elin Domander från Stockholm besöker just nu familjens stuga i Rörön. Under besöket i Jämtland hann de också med att ta sig en tur i en av åkattraktionerna på Svenstamarknad.
  • Mikael Thurhagen och dottern Emma från Fåker testade sin tur under helgens marknad på Galhammarudden. ”Det ska visst vara tigrar på lotterna för att det ska bli vinst. Men det blev inga tigrar. Bättre lycka nästa gång”, konstaterar Mikael.
  • Arrangörerna av Svenstamarknad är nöjda efter helgens arrangemang. Men Susanne och Anders Nilverud från Stockholm, som sålde egentillverkade smycken på marknaden, höll inte riktigt med. ”Det har varit lite för lite folk”, säger de.
  • Syskonen Fredrik och Elin Domander från Stockholm besöker just nu familjens stuga i Rörön. Under besöket i Jämtland hann de också med att ta sig en tur i en av åkattraktionerna på Svenstamarknad.
  • Victoria Zackrisson och dottern Ingrid från Klövsjö passade på att inhandla skosmycken.  ”Det är jätteroligt att det händer någonting. Dessutom hör marknader sommaren till”, säger Victoria.
  • Markus Zackrisson och Mats Lundberg duellerade i skidskytte under Svenstamarknad. Efter en hård kamp tog Marcus Zackrisson tillslut hem segern.

Efter 20 års uppehåll var det i helgen dags att blåsa liv i Svenstamarknad. Tusentals besökare uppges ha besökt området under tre dagar. – En riktig succé, säger Anita Kårwik, en av arrangörerna.

Annons

Svenstamarknad hade sin storhetstid under 70- och 80-talen. Under en helg varje sommar samlades ungdomar från hela länet för att dansa, åka karuseller och lyssna på uppträdanden. Och det var inte vilka band och artister som helst. Både Abba och Hep stars har spelat på Svenstamarknad.

I slutet av 80-talet upphörde arrangemanget och har, bortsett från ett par tappra försök i mitten av 90, legat på is.

Efter en lyckad sommarfest med dans och uppträdanden förra året beslutade sig Bergs IK:s nöjessektion att försöka väcka den anrika marknaden till liv igen.

Sagt och gjort.

Under helgen har ett 50-tal knallar och ett tivoli med ett tiotal åkattraktioner varit på plats på Galhammarudden. Dessutom har kvällarna varit fyllda med dans och uppträdanden.

– Vi är supernöjda, berättar Anita Kårwik.

– Det har varit mycket folk och kanonväder.

I fredagskväll var omkring 500 personer inlösta på området. Under lördagen var det ännu fler.

– I lördags trodde vi att den största festen skulle vara avklarad. Vid 21-tiden när Kingen började spela var det bara 150 inlösta, då tänkte vi ”jaha, där rök den vinsten”. Men bara ett par timmar senare var 600 personer på området, säger Anita Kårwik.

Kommer det dröja 20 år till innan det blir en Svenstamarknad igen?

– Nej, det tror jag inte. Ett år kanske.

Mer läsning

Annons