Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stormfällt timmer riskerar att bli kvar i skogen

/
  • I slutet på maj följde LT med Skogsstyrelsen när de under tre dagar inventerade skog i länet. På bilden syns granskog med inslag av tall som rammats av stormen Dagmar, som drabbade länet natten till den 26 december 2011.

Skogsägare som inte har tittat över skadorna efter vinterns stormar kan få vänta till hösten med att få hjälp.

– Vi gör allt vi kan men till de som kontaktar oss nu kan vi inte ge några garantier, säger Leif Härjegård, virkesköpare på SCA.

Annons

Det är bråttom att få bort stormfällda träd innan sommarvärmen eftersom granbarksborren sedan två år har blivit ett problem även i Jämtlands län. Både skogsstyrelsen och skogsindustrin har på olika sätt uppmanat skogsägare att se över sina marker efter vinterns stormar och just nu går sågverken på högtryck för att ta vara på allt stormvirke.

– Vi gör allt vi kan för att hjälpa till och har senarelagt semesterperioden med tre veckor för att hinna med, men det är svårt att överblicka vad som ligger kvar i skogen, säger Gunnar Rödin på Rödins sågverk i Svenstavik.

Det har varit extra svårt i år att veta hur mycket stormfällt det finns kvar och det av flera orsaker. Träd har blåst ned i omgångar, efter stormen Dagmar har det varit minst två stormar till. Dessutom ligger det fällda träd på mindre områden och mer utspritt istället för samlat på sett stort område. Den sena våren har också gjort att det har varit svårt att komma ut i skogen i tid för att se över hur stora skadorna har blivit.

– Mycket av vårt arbete efter Dagmar blev ogjort och många skogsägare upptäcker kanske först nu att det blåst ner mer träd men vi gör också hela tiden en bedömning vad som är viktigast och gran är prioriterat, säger virkesköparen Leif Härjegård.

På Skogsstyrelsen har de ännu inte hört om det finns skogsägare som inte kommer att få hjälp i tid men ser ändå allvarligt på saken.

– Vi är oroliga, absolut, att det ska ligga virke kvar i skogen, vi vet att det finns den här kategorin som är sena och industrin måste ha en planering för det också, säger Johan Agestam på Skogsstyrelsen.

Mer läsning

Annons