Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sponsring kan rädda undervisningen i Berg

Privatpersoners goda vilja kan bli räddningen när Berg måste spara in på undervisningsmaterial.

Annons

Ett äldre par har hört av sig till Myrvikens skola och aviserat att de kan tänka sig att skänka överblivet virke till slöjdundervisningen.

– Det handlar inte om ekonomisk sponsring, utan om privatpersoners goda vilja, säger slöjdläraren Håkan Hellblom vid Myrvikens skola.

I vanliga fall brukar Håkan Hellblom köpa in virke för omkring 8 000 till 10 000 kronor varje läsår. Men som LT tidigare har berättat har många ämnen, framför allt praktiska ämnen som slöjd och hemkunskap, fått stoppat sina inköp efter kommunens beslut att dra ner på anslaget för läromedel.

– Det jag hittills har kunnat köpa in i år är fyra bandsågsblad, säger Håkan Hellblom.

– Gåvorna kan därför komma bra till pass, fortsätter han.

Och det är inte omöjligt att företagare och privatpersoners goda vilja kan bli räddningen för många svenska kommuner under besparingstider.

Skolverket får titt som tätt förfrågningar från föräldrar som reagerat över att lokala företag sponsrat delar av undervisningen.

– Sponsring i skolan är en knivig fråga. Det finns inte reglerat i skollagen huru vida företag får lämna bidrag till skolan, säger Ingrid Lindskog, chef vid Skolverkets förskole- och grundskoleenhet.

Skolverket anser i stället att det är en lämplighetsfråga.

– Det handlar ofta om subtila sammanhang och man får göra en bedömning från fall till fall, säger Ingrid Lindskog.

Mer läsning

Annons